Bu kurgu, Monty Python imzası taşıyor. Maça geçmeden önce Monty Python’a parantez açmamız gerek.

İngiltere’nin önemli üniversitelerinde eğitim almış Terry Jones, Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Graham Chapman ve Terry Gilliam’dan oluşan Monty Python ekibi 1969’da BBC’de komedi programı/skeçleri yapmaya başlar. Programın adı ise, Monty Python’ın Uçan Sirki (Monty Python’s Flying Circus) olarak belirlenir.

Program kısa sürede ses getirir ve şöhreti ülke sınırlarını aşar. 4 sezon boyunca yayınlanan program adını komedi tarihine altın harflerle yazdırır. Öyle ki Monty Python ekibi uzun metrajlı filmlere de imza atar. Ancak 1974’te Monty Python’ın Uçan Sirki sona erer ve ekibin üyeleri bireysel işlere yönelir. Bunlar önemli işler olsa da bir ekip işi olan Monty Python’ın Uçan Sirki gibi ses getirmez.

İşte o ekip dağılmadan önce, ülkede ve dünyada önemli bir yer tutan futbolu da programda konu edinmiştir. Ama çok farklı bir şekilde!

Yeşil sahadaki isimler: Marx, Hegel, Demokritos, Epikuros…

Monty Python’ın Uçan Sirki’nin 18 Aralık 1972'de yayınlanan bölümünde ‘Filozoflar Maçı’ (Monty Python's Philosopher's Football Match) işlenir. Bu bir final maçıdır ve sahada Almanya ile Yunanistan vardır. Başka bir ifade ile Almanya’nın modern felsefecileri ile Yunanistan’ın antik düşünürleri final maçında karşı karşıyadır. Felsefi tartışmaları ve filozofların dünyayı yorumlama yaklaşımını komedi unsurları ile anlatan kısa bir skeçtir bu.

Almanya sahaya Gottfried Leibniz, Immanuel Kant, Georg Hegel (kaptan), Arthur Schopenhauer, Friedrich Schelling, Franz Beckenbauer, Karl Jaspers, Karl Schlegel, Ludwig Wittgenstein, Friedrich Nietzsche ve Martin Heidegger 11’iyle çıkar. ‘’Hepsi tamam da Franz Beckenbauer ne alaka?’’ diyorsanız, zaten o da olayı anlamış değil! Çizgi kenarında elinde bir kitap, tahminen ‘Das Kapital’ ile ısınan Karl Marx ise maçın sonuna doğru hücumcu olarak Wittgenstein’ın yerine girer.

Rakip Yunanistan’da ise ilk 11 şu isimlerden oluşur: Platon, Epiktetos, Aristoteles, Sofokles, Empedokles, Plotinus, Epikuros, Herakleitos, Demokritos, Sokrates (kaptan), Arşimet.

St. Augustinus ile Aquinalı Thomas’ın yan hakem olduğu maçta orta hakem görevini de Konfüçyüs üstlenir. Konfüçyüs, başlama işaretini verir ancak top olduğu yerde durur. Zaten sahada da koşan filozof yoktur. Hepsi düşünmekte ve kendi kendine söylenmektedir. Ancak dakika 89’da Arşimet’in aklına bir fikir gelir. ‘Evreka’ diye bağırdıktan sonra orta saha çizgisinde duran topu alarak hücuma kalkan Arşimet’in asistiyle Sokrates fileleri havalandırır. Kupayı, Almanya’yı 1-0 yenen Yunanistan kazanır.

‘Filozoflar Maçı’ videosunu izleyebilirsiniz, alt yazı da mevcut:

Kaynak: derdimizfutbol.com