Trump’ın damadı ve kızı Ivanka yeniden İsrail’de

İsrail basınında çıkan haberlere göre; eski ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner, Miami'den İsrail'e giden uçağa bindi.

Uçağın şu sıralar Ben Gurion Havaalanına inmesi bekleniyor. İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov da Kushner ile seyahat ediyor.

Kushner, 45. Başkan Donald Trump’ın kıdemli danışmanı olarak görev yaptı ve 2020'de galci İsrail ile dört Arap ülkesi arasındaki ilişkileri normalleştiren Abraham Anlaşmaları'nda çok büyük rol oynadı.

Affinity Partners

Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra Kushner, finansmanın çoğunu Suudi Arabistan'ın egemen servet fonundan alan bir özel sermaye şirketi kurdu. Kushner’in şirketinin adı Affinity Partners!

Wall Street Journal geçen ay, Suudi Arabistan’ın Kushner'in şirketi üzerinden İsrail ile teknolojik anlaşmalar imzalamak istediğini yazmıştı. Ivanka ise, Ortodoks Yahudiliğe geçtiğini duyurmuştu.

Selman’ın Kushner’e yatırımı

New York Times, Donald Trump'ın damadı Kushner'in Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sadece altı ay sonra Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yatırım fonundan 2 milyar dolarlık bir para aldığını bildirdi.

Kushner’in tesiri

Kushner’in Suudi Arabistan üzerinde tesirli bir isim olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü Kushner, Trump zamanında ABD’nin eski-köhne silahlarının birçoğunu milyarlarca dolar karşılığında Selman’a satmıştı. Selman, Beyaz Saray’da Trump ile verdiği bir pozda 12,5 milyar dolar karşılığında aldığı silahların listesini göstermişti. Bir karton üzerinde ABD’den alınan silahların listesi ve maliyetleri yazıyordu.

Eski Başkan Trump ayrıca, Suudi Arabistan'ın sipariş verdiği 13 milyar dolar değerinde Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD), 3,8 milyar dolar değerinde C-130 taktik nakliye uçağı, 1,2 milyar dolar değerinde tank ve 1,4 milyar dolar değerinde P-8 Poseidon savaş uçağı için de çalışmalara başladıklarını ve en kısa süre içinde bu silahları teslim edeceklerini dile getirmişti.

Damat ile baba, Biden’ın Amerika’sına mı karşı?

2020’deki ABD seçimlerinde Joe Biden’a kaybeden Donald Trump, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınından sorumlu tutulmuştu. Trump’ın destekçileri, eski başkanın yenildiğine inanmadı ve “Amerika’ya sahip çıkmak için” bir isyana girişti. Trump’ın danışmanları ve yakınındaki insanlar soruşturuldu. Başkan beş gün ABD senatosunda yargılandı ve iki kez azledildi; iki kez de hakkındaki tüm soruşturmalar düşürüldü. Eski başkan, “Daha yeni başlıyoruz! Hareketimiz alevlendi!” demişti. Ayrıca Trump, 2024 seçimlerinde de boy göstereceğini açıkladı. “Yeni başlıyoruz!” derken ne kastedildi? Oraya geleceğiz!

Suudi Arabistan’ı yönetenlerin Yahudi menşeli olduğunu söyleyen, yazarımız, efsane mücahid Çakal Carlos (S. Muhammed), Muhammed bin Selman’ın Mekke ve Medine’nin korumasını dahi İsrail şirketlerine yaptırdığını söylemişti. Yâni, Kushner ile Suudi Arabistan’ın bu kadar yakın olmasının temel sebeplerinden birisi de bu olabilir.

Rusya ile Suudi Arabistan, OPEC+ üzerinden küresel petrol arzını düşük tutmak için anlaştılar ve böylece ABD’deki gaz fiyatlarını yükselttiler. Enerji fiyatlarının yükseleceğini, kendilerinin de bundan zarar göreceğini bile bile. Bugün Rusya, Avrupa’nın enerjisinin yüzde 40’ını sağlıyor. ABD, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle bir hayli zor duruma düştü. ABD’de enflasyon 40 yılın zirvesine çıktı. Fed, 28 yılın en sert faiz kararını açıkladı; 75 baz puan! Biden’ın, defalarca Suudi Arabistan Veliaht Prensi MbS’yi aradığı, “petrolü artır” dediği bilinen bir şey. Selman, Biden’ın tacizlerinden usanıp bir süre ABD Başkanı’nın telefonlarına dahi çıkmadı. Biden’ın önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan’a gitmesi bekleniyor. Yâni, Selman bir nevi Biden’ı ayağına getiriyor. Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Biden, bir gazetecinin “Niçin Ukrayna’ya gitmiyorsunuz, Avrupalı liderler gitti?” demesi üzerine, “Bunun zamanı değil!” diyerek kızdı. Biden ayrıca, "Muhammed bin Selman ile görüşmeyeceğim, oraya uluslararası bir toplantı için gidiyorum. O (Muhammed Bin Selman) da bu toplantının bir parçası olacak." dedi.

Beyaz Saray, Biden'ın 13-16 Temmuz'da İsrail ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceği ve buradaki temasları kapsamında Muhammed bin Selman ile de görüşeceğini duyurmuştu. Eğer bir işin içinde Yahudi varsa, orada bit yeniği olduğunu söylemeye lüzum yok herhalde!

Elbette MbS, kendi çıkarına hareket ediyor ve Rusya-Ukrayna savaşı çerçevesinde dahi Rusya’ya doğrudan bir tavır koymuyor. Bu durum tabiî olarak ABD’nin mevcut yönetimini son derece rahatsız ediyor. Bir yandan da, Damat Kushner ve Donald Trump’ın mevcut ABD yönetimini devirme plânında MbS’nin de bir paya sahip olup olmadığını sorgulatıyor.