20 Eylül Cuma ve 21 Eylül Cumartesi öğleden sonra bazı ziyaretçilerim oldu. Dün 61 yaşına giren küçük kardeşim Vladimir ziyarete geldi. Dün bir kez daha kavuştuğum kardeşimi, dışarıda 45 sene önce görmüştüm. Üç sene önce de eşiyle birlikte beni ziyarete gelmişti. Cumartesi ve Pazar mimar olan küçük kızım ziyaretime geldi. Bu insanlardan bahsediyorum çünkü kendilerinin Venezüella ile alâkası var ve Venezüella’nın genel durumundan bahsedeceğim.

Venezüella’da karşı devrimciler, Venezüella’nın sosyalist birliğine zarar verecek son derece büyük hatalar ve ihanetlere imza atıyorlar. Aralarında dürüst ve vatanperver insanlar olduğu da bir gerçek; fakat yozlaşmışlar başı çekerken dürüstler ikinci plânda kalıyorlar. Aynı şekilde iktidarda da yozlaşmış insanlar öne çıkıyor. Bu yozlaşmış insanlar vasıtasıyla sisteme yönelik sabotajlar düzenleniyor ve dürüst insanlar da buna teşne oluyor. Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından ülke tamamen ateşe atıldı. Guaido, Venezüellalı fakir bir ailenin mühendis olup eğitim için ABD’ye gitmiş bir çocuğu. ABD’den döndükten sonra siyasete girdi. Neticede kendisini Venezüella devlet başkanı ilân etti ve başta ABD olmak üzere bir çok devlet onun devlet başkanlığını tanıdı.

Özellikle petrol meselesinde Venezüella’da sabotajlar gerçekleştirildi. Chavez döneminde Venezüella’nın enerji kaynakları Rafael Ramirez’e emanetti. Ramirez, Venezüella’nın enerji alanındaki atılımlarında önemli rol oynamış isimlerinden biridir. Venezüella’nın savaşçı ve mücadeleci bir komünist gerilla olan efsane lideri Chavez, Ramirez’in bu husustaki tecrübelerinden ve yöneticiliğinden faydalanmak istedi. Ramirez de devrimci bir komünist gerillaydı. Nitekim Chavez’in kabinesinde en uzun süre bakanlık yapan da Ramirez’di, Maduro hükümetinde de bazı görevlerde bulundu. Kendisi Venezüella’nın en iyi makine mühendislerinden de biriydi ve mühendislik fakültesinin yöneticiliği için de aday oldu. Kardeşim Lenin de ona yardımcı olmuş ve bir takım tavsiyelerde bulunmuştu. Hülasası Ramirez, Venezüella’nın petrol üretimini artırmasında ve bu sektörde kurumsallaşmasında çok önemli bir figürdür.

Ramirez önce dışişleri bakanı yapıldı ardından BM temsilciliğine getirildi. Daha sonra Maduro tarafından görevden alındı. Onun enerji bakanlığından sonra Venezüella’nın en önemli ekonomik kaynağı olan enerji sahasında bir takım aksaklıklar meydana geldi. Başkan Maduro, Ramirez’i ihanet ile suçladı. Bir komünist gerillanın çocuğu nasıl hain olabilir ki? Chavez’in etrafında bulunan herkes bu hususta Maduro’ya müsaade etti. 

Ramirez, sosyal demokrat çizgide yer alıyor. Bazı karşı devrimciler de sosyal demokrat çizgide kendilerini gizliyorlar; fakat Ramirez bunlardan değil. Ramirez, bir Amerikan projesi olan Guaido’ya karşı çıkarken, geçmişte Chavez’in yanında olmasına ve onu desteklemesine mukabil Maduro hükümetini de yanlışlarından dolayı tenkid ediyor ve destek vermiyor. Hatta Maduro’nun ona karşı yaptığı gibi o da Maduro’yu ihanet ile suçluyor. Oysa Venezüella, ajanlar ve işbirlikçiler vasıtasıyla harap bir hâle getiriliyor. Bu şartlardan bütün vatanperverlerin birlikte hareket etmesiyle çıkılabilir. 

Özellikle petrol üretiminin ülke ekonomisinin merkezinde yer alması sebebiyle en çok yozlaşma burada yaşanıyor. Bir çok hain petrolden milyonlarca dolar rant elde ediyor ve Venezüella halkının kaynaklarını çalıyorlar. Petrol gelirleri Chavez’in iktidara geldiği zamanın ardından gelen yükselişe kıyasla bir hayli düşmüş vaziyette. Maduro, gerçek vatanperverleri küstürmemeli ve yozlaşmış insanları sistemin dışına itip onları sisteme dahil etmelidir.
 
23.09.2019

Baran Dergisi 663. Sayı