Batı’nın vesayetinden kurtulmanın en büyük yollarından biri de Ayasofya Camii'nin minarelerinden okunacak ezan-ı şerife ve kubbesinin altında çınlayacak kamet ve tekbirlerdir.
 
“Adam düştüğü yerden kalkar” ölçüsüne göre ahir zaman ümmeti Anadolu’dan başlayarak dirilecekse, bugünden bakınca kıymetli görünen ucuz hesapları bir kenara bırakıp, Ayasofya’nın kapısına vurulan kilidi millet deryası ile beraber tekbirler ve gözyaşları eşliğinde koparıp atmak, artık siyasî iradenin bu millete olan borcudur.
Mâdem ki Anadolu “ol”madan olmuyor, Anayasa ve rejim değişikliği de Anadolu’nun “ol”ması için asgarî şartlardan; öyleyse Ayasofya’nın paslanmaya yüz tutmuş kapıları ardına kilitlenmiş o mukaddes “ruh” serbest bırakılmalı ki; milletimiz öz ruhuna kavuşup aksiyon planında yeniden dirilebilsin; küfür ise unuttuğu haddini elinin yetmediği yere bakarak hatırlayıversin.
Üstad Necib Fazıl’ın tarihe geçen “Ayasofya Hitabesi”ndeki şu bölümü de bir kez daha hatırlatmakta yarar var; “dâva ve gayesi bakımından Büyük İskender ve Sezar'ı oda hizmetçiliğine kabul etmeyecek kadar üstün hükümdar, başbuğ ve (aksiyon) adamı Fatih, İstanbul'u fethedip onun kalbi Ayasofya'da namazını edâ ettiği zaman, Cenubî Fransa'da kırılıp Viyana'da tekrar Batıyı dişleyecek olan İslâm taarruz kıskacının mihver çivisini ele geçirmişti.

Ayasofya işte bu incecik mildir, bu çividir; onu İslâm kıskacına yerleştiren Fatih Sultan Mehmed'dir; ve eğer ondan sonra kıskaç kapatılamadıysa suç kapatamayanlardadır. Fatih'e düşen şerefse, erişilir soydan değildir. Kendisinden sonra, Kanunî Sultan Süleyman gibi, iyi ve kötü arasındaki ayırıcı çizgiden başka bir şey olmayan meccanî ihtişam kahramanı, karaların ve denizlerin yüce hakanına kadar süren muazzam (aksiyon) akışında en büyük hız payı, yine Fatih'indir. Kanunî devrinde teşekkül eden büyük ahenk tablosunun unsurları, Ebussuud gibi şeyhülislâm, Sokullu gibi sadrazam, Baki gibi şair, Sinan gibi mimar ve Barbaros gibi amiral, sadece ve sadece Fatih'in, hareket noktasına bu mili yerleştirdiği kıskaç yüzü suyu hürmetine yetişmiş büyükler...”

Ne söylesek, ne desek, Ayasofya’yı İslâm’ın hizmetine kapalı tutmaktan doğan musibeti ve İslâm’ın hizmetine yeniden tahsis edilmesinden doğacak rahmeti ve bereketi izah etmekten vareste kalacaktır.

Bırakın geriye doğru atılan adımı, ileriye doğru yeterince uzun bir adım atamamanın bile birçok hususu riske atacağı bu demde, siz, iktidarda olanlar ve iktidara talib olanlar, milletimizin istikbâli adına Ayasofya’yı yeniden İslâm’ın hizmetine tahsis etmek zorundasınız. Bu işin şakası yok, yarına çıkacağımız meçhulken, dangalak bürokratların şuur seviyesine mahkûm olup Ayasofya’nın açılmasını gelecekte olması muhtemel görülen falanca şartlara ısmarlamak kadar büyük bir ahmaklık olamaz!
İbda Mimarı Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun alt başlığı -Ufuk ile Hafiye- olan “Tilki Günlüğü” adlı eserinin 7 Haziran tarihine attığı başlık “İstikbal Gazâdadır!”. İslâm uğruna kâfirle olan mücadelede milat olması muhtemel bu tarihten, alnı ak bir şekilde ayrılmak isteniyorsa bunun telafisi mümkün olmayan biricik şartı, Ayasofya’nın kapısındaki küfür kilidinin sökülüp atılmasından geçmektedir.

Ömer Emre Akcebe - Baran Dergisi
 
Üstad Necip Fazıl'ın Ayasofya Hitabesi... Okumak için TIKLA