Referandum nedeniyle dün Bağdat'ın Kuzey Irak Yönetimi'ne yönelik uçuşların durması talebine uymayacağını açıklayan Katar Hava Yolları, Irak Sivil Havacılık Kurumu'nun kararı doğrultusunda bölgeye olan tüm uçuşlarını iptal etti. Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Salih de cuma akşamı itibarıyla tüm uluslararası uçuşların durdurulacağını açıkladı.
Daha önce 'hava sahasının kapatılması veya uçuşlarda güvenlik sorunlarının oluşması gibi engeller olmadığı sürece Erbil'e yönelik seferlerine devam edeceği' açıklanan Katar Havayolları'nın Iraklı yetkililerin açıklaması üzerine bölgeye olan uçuşlarını durdurduğu açıklandı.
Katar Hava Yolları'nın sitesinden yapılan açıklamada "Iraklı yetkililerin tüm uluslararası uçuşların askıya alınabileceğini söylemesi nedeniyle Erbil ve Sülaymaniye içine ve içinden olan tüm uçuşlar iptal edildi" dendi.
Erbil Havalimanı Müdürü: Uluslararası Uçuşlar Durdurulacak
Irak Bölgesel Yönetimi'nin başkentindeki Erbil Uluslararası Havalimanı'nın Müdürü Talar Faik Salih "Irak Meclisi ve Başbakanı Haydar el İbadi'nin kararı doğrultusunda, Erbil içine ve içinden tüm uluslararası uçuşlar istisna olmaksızın cuma günü saat 18.00 itibarıyla duracak" dedi.
İbadi, Kuzey Irak Yönetimin'deki bağımsızlık referandumunun ardından Erbil ve Süleymaniye havalimanları içine ve içinden olan tüm uluslararası uçuşların durdurulacağını açıklamıştı.
İç hat uçuşların ise devam edeceği belirtilmişti. Kararın ardından bir dizi havayolu şirketi IKBY uçuşlarını iptal etmişti.
Bağdat'ın kararını doğru bulmadığını da belirten havalimanı müdürü Salih "Konsolosluklar, uluslararası görevliler ve uluslararası şirketler var burada. Bu herkesi etkileyecek. Doğru bir karar değil. Burada büyük bir uluslararası topluluk var. Yani sadece Kürtlere karşı bir şey değil. Ayrıca çok sayıda sığınmacı bu havalimanını kullanıyor. Biz insani yardımların ulaştırılmasında Suriye ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında bir köprüydük. Ve burada ABD öncülüğündeki koalisyona ev sahipliği yapıyoruz. O nedenle bu havalimanı çok önemli" diye konuştu.