Birleşmiş Milletler tarafından Pazar günü yayınlanan bir rapora göre, daha önce dünyanın en büyük uyuşturucu tedarikçisi olarak gösterilen Afganistan'da afyon üretimi, Taliban yönetiminin geçen yıl uyuşturucu ekimini yasaklamasından bu yana ciddi bir düşüş gösterdi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), afyon ekiminin ülke genelinde bir önceki yıl 233.000 hektardan sadece 10.800 hektara (26.700 dönüm) düştüğünü ve üretimin yüzde 95 azalarak 333 tona gerilediğini açıkladı.

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki aylarda Afganistan, Afgan çiftçilere afyondan uzak fırsatlar sunmak için sürdürülebilir geçim kaynaklarına güçlü bir yatırıma şiddetle ihtiyaç duyuyor" dedi.

ABD Senatosu TikTok yasa tasarısını onayladı ABD Senatosu TikTok yasa tasarısını onayladı

Waly, “Bu durum, kaçak afyon pazarına ve hem yerel hem de küresel ölçekte yol açtığı zarara karşı uzun vadeli sonuçlar elde etmek için gerçek bir fırsat sunuyor." dedi.

UNODC, dünyadaki yasadışı afyonun yaklaşık yüzde 80'ini tedarik ettiği tahmin edilen Afganistan'dan gelen arzdaki bu büyük daralmanın uluslararası afyon kullanımının azalmasına yardımcı olabileceğini, ancak aynı zamanda fentanil ya da sentetik opioidler gibi alternatiflerin küresel kullanımını da arttırma riski taşıdığını belirtti.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi lideri Hibetullah Ahundzade Nisan 2022'de uyuşturucu ekimini tamamen yasaklamış, İçişleri Bakanlığı da ekili alanların imha edeceğini açıklamıştı. Uzmanlara göre, Taliban daha önceki iktidarı döneminde, 2000 yılında uyuşturucu üretimini yasaklamış, ülkede üretimin sıfıra inmesinin akabinde ABD işgali dönemi başlamıştı.

Ülkenin güneyindeki Hilmnnd gibi Taliban'ın geçmişte yüksek oranda destek gördüğü vilayetlerin birçoğunda haşhaş ekimi yoğun olarak yapılmaktaydı. UNODC, birçok çiftçinin haşhaştan çok daha az kazandırmasına rağmen buğday yetiştirmeye geçtiğini ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters