Rusya'nın, Ukrayna'daki askeri güçlerin Kırım'ı terk etmesi için Kiev yönetimine süre verdiği öne sürüldü. Ancak Ukraynalı yetkililerin ortaya attığı bu iddia Rusya tarafından yalanlandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın bir kaynağından alınan bilgiye göre; Rusya'nın Karadeniz Filosu, Kırım'daki Ukrayna güçlerine teslim olmaları için 12 saat süre tanıdı.

Ültimatomun, filonun komutanı Aleksandr Vitko tarafından verildiğini ve Ukrayna güçlerinin bu çağrıya uymamaları halinde saldırı tehdidiyle karşı karşıya olduklarını bildirdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı da, “Kırım'da kuşatma altında kalan askerlerimize Rusya'nın Karadeniz Filosu Komutanı Aleksander Vitko adına bildirim yapılmıştır.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı ise böyle bir temizlik operasyonu başlatılması için önceden kılıf hazırlandığı imasında bulunarak, “Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Cenevre'deki bir toplantıda, Kırım'da tehdit altında olduklarını dile getirmişti. Bizim elimizdeki istihbarata göre ise Ruslar kendileri birkaç askerini vurmaya hazırlanıyor. Böylece başlatmayı düşündükleri operasyon için zemin hazırlıyorlar” ifadesi kullandı.

Moskova son olarak Rus askerlerinin, Rusya'nın milli çıkarlarını ve vatandaşlarını korumak için, Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene dek bu ülkede kalacağını açıklamıştı. Cenevre'de konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın "aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu" söylemişti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TEKRAR TOPLANIYOR

Ukrayna'daki krize ilişkin geçen Cuma ve Cumartesi günleri birer toplantı gerçekleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine bir kez daha toplanacak. Güvenlik Konseyi'nin ilk iki toplantısından, beklendiği üzere somut bir sonuç çıkmamıştı. Her iki toplantı da ABD ve Batılı devletler ile Rusya arasındaki derin görüş ayrılıklarına sahne olmuştu.