Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye liderliğindeki bir heyet, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen ateşkes görüşmelerine katılmak üzere Kahire'ye ulaştı. 

İsmi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, saldırıları sürdürmekte ısrar ederek anlaşmaya varılmasını engelliyor. Siyonist varlık esirlerini kurtarmak için bir anlaşma peşinde ama bunu saldırının sona ermesiyle ilişkilendirmiyor." dedi.

İsrail'in mermisi kalmadı: ABD'den 1 milyar dolarlık silah desteği İsrail'in mermisi kalmadı: ABD'den 1 milyar dolarlık silah desteği

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan yetkili, Hamas’ın "Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını açıkça içermeyen bir anlaşmayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini" vurguladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu anlaşmanın önündeki en büyük engel olmakla suçlayan Hamas yetkilisi, “Elimizdeki bilgiler Netanyahu'nun kişisel nedenlerle bir anlaşmaya varılmasını engellediğini doğruluyor” ifadelerini kullandı.

İsrail Tarafı Kalıcı Ateşkese Mesafeli

Al Mayadeen'in haberine göre, İsrailli kaynaklar, kalıcı bir ateşkes anlaşmasına sıcak bakmadıklarını ifade etti. İsrail, Hamas'ın silahsızlandırılması ve Gazze'nin yeniden inşası için uluslararası yardımların Hamas'ın kontrolünde olmaması gibi şartlar öne sürüyor. 

İsrail devlet televizyonu KAN'da İsrailli yetkiliye dayandırılan haberde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İsrail heyetinin Kahire'ye gitmesine karşı çıktığı ve esir takası anlaşması olsa da Gazze'deki saldırıları sonlandıracak hiçbir teklifi kabul etmeyeceği belirtildi.

İsrail heyetinin, Hamas'tan yanıt alana dek dolaylı devam eden esir takası müzakerelerine katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmeyeceği kaydedildi.

İsrail medyasında yer alan haberlerde de Netanyahu'nun, İsrail heyetinin Kahire'ye gönderilmemesi kararını Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ve İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ile paylaşmadığı bildirildi.

Gazze'de İnsani Kriz Derinleşiyor

İsrail'in kendi şartlarında ısrarcı olması, ateşkes görüşmelerinin sonucunu belirsiz hale getiriyor. Özellikle Refah konusunda İsrail'in tavrı, katliamın en büyük destekçisi ABD başta olmak üzere Batılı ülkeleri rahatsız ediyor.

Gazze'nin kuzeyinde yaşanan gıda ve su sıkıntısı nedeniyle "tam anlamıyla bir kıtlık" yaşanıyor. Bölgedeki hastaneler ise yaralı ve hasta sayısının artmasıyla birlikte büyük bir yük altında.