Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılışı yapıldı.

İstanbul'da 33 eserin yer aldığı açılış töreni Kariye Camii'ndeki törenle gerçekleştirildi.

Açılış törenine video konferans ile bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kariye Camii'nin hayırlı olması temennisinde bulundu ve İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş'a söz verdi.

Suriye’de casus ilan edilip 10 yıl esir tutuldu! Esed rejiminin sistematik zulmü Suriye’de casus ilan edilip 10 yıl esir tutuldu! Esed rejiminin sistematik zulmü

Arpaguş, caminin uzun yıllar müze olarak kullanıldığına dikkati çekerek, "79 yıl sonra Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restore edilerek yeniden ibadete açılıyor. Ayasofa-i Kebir Camii'nden sonra, daha önceden cami olarak kullanılan mekan müzeye çevrilmişti. 1947'den sonra müze haline gelen bu cami vakıflarımızın gayret ve himmetleriyle tadilattan geçirilmiş ve bugün inşallah yeniden ibadete açılarak İstanbul'umuzda müminlerle buluşacaktır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ya Allah, Bismillah" denilerek kurdelenin kesilmesini istedi.

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve diğer ilgililer açılış kurdelesini kesti.

Öte yandan törene katılan çok sayıda vatandaş, açılışın ardından camiye girdi, ibadet etti.

Kariye Camii'nin tarihçesi

Kariye Camii İstanbul’un Fatih ilçesindedir. Edirnekapı’nın Haliç’e bakan kısmında yer alan Kariye Camii, Bizans dönemine ait olup Bizansın önemli kiliseleri arasında Khora’nın İsâ’ya atfen yapıldığı söylenilen yapı olduğu yer almakta. Kariye Manastır ilk defa, 742 yıllarında isyan edip kendisini imparator ilân eden bir valinin çocukları ile birlikte buraya kapatılması dolayısıyla zikredilir. IV. Haçlı Seferi sırasında (1204-1261) tekrar harap olan Kariye Manastırının Bizans İmparatorluğu’nun sarayın ileri gelenlerinden biri olan Theodoros Metokhites tarafından restore edildiği bu çalışmanın 1321’de bittiği kaynaklarda geçmektedir.

İstanbul’un fethinden sonra Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından Kariye Manastırı camiye dönüştürülmüştür.

1948 yılında da dönemin Müzeler İdaresine bağlanarak müze haline getirilen Kariye, 1 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden cami oldu.

Bu kararın ardından restorasyonuna başlanan camideki çalışmalar 4 yıl sonra tamamlandı.