Uzmanlar, Kuzey Kore'de "yüz binlerce kişinin kıtlık sebebiyle hayatını kaybettiği 1990’lardan bu yana en kötü durumun yaşandığını" belirtiyor.

Kuzey Koreli ekonomi uzmanı Peter Ward, "Orta sınıf insanların yaşadıkları yerde açlıktan ölmesi çok endişe verici." dedi. Henüz tam ölçekli bir toplumsal çöküşten ve kitlesel açlıktan bahsetmediklerini belirten Ward, Kuzey Kore'nin "felaket" düzeyde "ciddi bir kıtlığın eşiğinde" olduğunu ileri sürdü.

“Herkese eşitlik, ama Filistinliler hariç” “Herkese eşitlik, ama Filistinliler hariç”

Ülkedeki insan hakları ihlallerini belgeleyen Kuzey Kore İnsan Hakları Veri Merkezinin (NKDB) yöneticisi Hanna Song da "Son 10-15 yılda gıda kıtlığıyla ilgili çok az duyumlar alıyorduk. Ancak şu anki durum bizi Kuzey Kore tarihinin en zor dönemlerine geri götürüyor." ifadesini kullandı.

"İnsanlar kaybolmak ve ölmek için dağlara çıkıyor"

Röportajda Ji Yeon takma adı kullanılan Pyongyanglı kadın, üç kişilik bir aileden oluşan komşularının açlıktan öldüğüne tanıklık ettiğini belirterek, "Onlara su vermek için kapılarını çaldık ama kimse cevap vermedi. Yetkililer içeri girdiğinde onları ölü bulduklarını söyledi." şeklinde konuştu.

Ji Yeon, halk arasında, geçimlerini sağlayamadıkları için evlerinde intihar eden veya ortadan kaybolmak ve ölmek için dağlara çıkan insanların konuşulduğunu ifade etti. Ailesinin gıda ihtiyaçlarını temin etmek için zorlu bir mücadele içinde olduğunu dile getiren Ji Yeon, sürekli açlıktan ölecekleri korkusuyla yaşadıklarını söyledi.

Ülkenin kuzeyinde yaşayan Myong Suk takma adı kullanılan pazarcı ise yasaklardan önce pazardaki ürünlerin neredeyse dörtte üçünün Çin'den geldiğini ancak 2020'de sınırların kapatılmasıyla pazarların "artık boş" kaldığını anlattı.