Suriye’de son zamanlarda Türkmen bölgelerine saldırılar yoğunlaşıyor. Türkmen Bölgesi Komutanlarından ve dergimiz yazarlarından Albay Ebu Fadl, son yaşanan hadiseleri El Cezire Türk’ün Muhabiri Yılmaz Bilgen’e değerlendirdi.
Bayır-bucak bölgesindeki Türkmen gruplar, Esed'in Türkiye'de kaos ortamı oluşturmak için Suriye'den Türkiye'ye terör ihraç ettiğini söyledi. Suriye Türkmenlerinin en yoğun yaşadığı bölgelerden Bayır-bucak'ta bulunan 2. Fetih Fırkası Komutanı ve Baran Dergisi yazarı Albay EbulFadl (Ahmet Arnavut), son bir ay içerisinde Türkmen Dağı ve çevresinin oldukça hareketlendiğini, İran'dan getirilen 3 bin askerin bölgeye yerleştirildiğini söyledi.
EbulFadl, rejimin kontrolündeki sahil kasabalarından Basit'te bir eğitim kampı bulunduğunu ve Türkiye'den gelen çok sayıda militanın bu kampta eğitildiğini iddia etti. Türkiye ile Suriye arasında militan ve silah trafiğinin daha çok Samandağı'ndan deniz yoluyla sağlandığına dikkat çeken Türkmen komutan, ayrıca Keseb bölgesinden de bu yönde faaliyetlerin sürdüğünü bir üçüncü yol olarak da Türkiye-Beyrut-Lazkiye hava hattının kullanıldığını söyledi.
Ebu Fadl "Bir yılı aşkın süredir bölgemizde rutin çatışmalar dışında olağanüstü bir savaş yoktu. Ancak Şubat ayı ortalarında İran'a doğrudan bağlı olan 'HarasSavrelİrani' birlikleri bölgeye sevk edildi. Sonrasında yoğun bir saldırı başlattılar. Durin ve Acısu bölgelerine saldıran Şii birlikler istediklerini elde edemediler ancak şu an yine saldırıyorlar. Türkmen bölgelerinin Türkiye'de oluşturacağı etkiyi iyi bildikleri için ve Erdoğan hükümetinin Suriye politikasını cezalandırma amaçlı bu saldırılarına devam edecekler" ifadelerini kullandı.
İran kara birliklerinin bölgede etkinliğini artırmasını 'sınırda çok daha geniş bir hareket alanı istiyorlar ve bunun için tüm Türkmen Dağı'nı istiyorlar' şeklinde özetleyen Türkmen komutan, ayrıca Nebi Yunus Tepesi'nde kendi kaynaklarından aldıkları bilgiler çerçevesinde İran tarafından Türkiye'ye yönelik ciddi bir gözetleme/dinleme üssü kurulduğunu iddia ediyor.