Çin bu sefer Filistin'de devrede: "Hamas ve El Fetih birleşme görüşmeleri konusunda anlaştı" Çin bu sefer Filistin'de devrede: "Hamas ve El Fetih birleşme görüşmeleri konusunda anlaştı"

İsrail'in Gazze'de devam eden savaşı bölgeyi harap etti; ölü, yaralı ve kayıp sayısı açısından 1948 Nakba'yı bile geride bıraktı.

Ancak Nakba, Filistin kimliğini şekillendirirken, bugün tarihi Filistin'deki insanlar buna göre davranmıyor. İşgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinliler Gazze'den gelen manzaralardan açıkça öfkeli olsa da, onların mevcut çatışmanın durdurulmasına katkıda bulunacak daha çok şeyleri olduğuna inanıyorum. 

Bu savaşın sona erdirilmesi ve Gazze Şeridi'nin sosyal ve fiziki altyapısının yeniden inşa edilmesi sadece Gazze'yle ilgili değil; tüm Filistinlileri ilgilendiriyor. Gazze giderse Filistin kalmayacak. 

Savaştan önce bazı insanlar haklı olarak Nakba'nın hiçbir zaman sona ermediğini iddia ediyordu. İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlileri yasa dışı tahliyeler, ev yıkımları, tutuklamalar, yerleşimci şiddeti ve ordu baskınları yoluyla yavaş yavaş etnik temizliğe uğratıyor. Bugün tüm bunlar büyük bir hızla gerçekleşiyor.

Tarihsel olarak Gazze, Filistin'deki statükodaki bozulmaların ve ayaklanmaların merkez üssü olmuştur. İsrailli liderlerin Gazze'nin "denize batmasını" görme arzusu, Filistinli şair Mahmud Derviş'in Gazze'nin "düşmanın moralini ve rahatını bozma konusunda aramızdaki en yetenekli yer" olduğu düşüncesi gibi, bunu yansıtıyor.

Gazze, benzersiz konumu, nüfus yoğunluğu ve kuşatma dışında doğrudan İsrail varlığının bulunmaması nedeniyle etnik temizliğe işgal altındaki Batı Şeria'dan daha dirençli olmuştur. Ancak 7 Ekim'de İsrailli liderler Gazze'den sonsuza dek kurtulmak için bir fırsat gördüler ve bunu yapıyorlar. 

Şu ana kadar İsrail, bölgedeki 2,3 milyonluk nüfusun çoğunluğunu yerinden etti ve Gazze'nin altyapısının, evlerinin ve kültürel mirasının çoğunu yok etti. Gazze'nin kuzeyinde çocuklar açlıktan ölürken, İsrail bölgeyi bombalamaya devam ederek Filistinlilerin hayatlarını yeniden kurma olasılığını ortadan kaldırıyor. 

Gazze'deki insanlar ot ve hayvan yemi yemeye yönelirken, Refah'ta yerlerinden edilmiş 1,4 milyon kişi de yaklaşan bir işgale hazırlanıyor. Gazze'deki Filistinliler tüm bunlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Soykırım eylemlerinden İsrail sorumlu olsa da, pek çok kişi Filistinlilerin tarihi Filistin'deki eylemsizliğinden de hayal kırıklığına uğruyor. 

Ramallah'taki Filistin Yönetimi Gazze halkını hayal kırıklığına uğrattı. Eylemsizliği, başarısız olan Oslo Anlaşmaları kadar yüksek sesle konuşuyor. Filistin liderliği, Gazze'ye yönelik savaşını durdurması için İsrail üzerindeki baskıyı artırma gücüne sahip ancak şu ana kadar bunu başaramadı.

Savaşın başlamasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da yüzlerce Filistinli öldürüldü ve binlercesi de İsrail güçleri tarafından tutuklandı. İsrail, aynı anda üç cepheyle (Gazze, Lübnan ve Batı Şeria) baş edemeyeceği için buradaki durumu kontrol altına almaya çalışıyor.

Gazze'nin sadece kendisinin hayatta kalması için değil, bir bütün olarak Filistin'in hayatta kalması için tüm Filistinlilerin kolektif çabasına ihtiyacı var. Gazze'de etnik temizliğin başarıya ulaşması halinde, bunu Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'nın her parçası takip edecek.

Gazze dünyanın "en büyük açık hava hapishanesi" olarak adlandırılıyor ancak bu etiketi biraz yanıltıcı buluyorum. İsrail, hem Gazze'yi hem de işgal altındaki Batı Şeria'yı devasa toplama kamplarına dönüştürdü. Gazze devasa bir yer, Batı Şeria ise askeri kontrol noktaları ve bir ayırma duvarı ile bölünmüş durumda. 

Gazze'de insanlar açlıktan ölüyor; hareketsiz duramıyoruz. Binlerce çocuk öldürülüyor; onları terk edemeyiz
Dağınık, küçük toplama kamplarıyla uğraşmak, tek bir büyük toplama kampıyla uğraşmaktan daha kolaydır. İşgal altındaki Batı Şeria'da etnik temizlik görevi de İsrail'in yoğun askeri varlığı nedeniyle daha kolay. 

İsrail aynı zamanda bir diğer potansiyel cephe olarak gördüğü İsrail'in Filistinli vatandaşlarını da hedef alıyor ve taciz ediyor. Kudüs'ten Ramallah'a, Hayfa'ya ve ötesine kadar tüm Filistinliler özgürlük, devlet olma ve geri dönüş hakkı için verilen bu uzun mücadelenin bir parçası. 

Gazze'nin birçok kez yaptığı gibi, tarihi Filistin'deki Filistinlilerin derhal ateşkes ve Gazze'nin hızla yeniden inşası talebiyle daha fazla protesto, grev ve toplantı organize etmelerinin zamanı geldi. 

Gazze'de insanlar açlıktan ölüyor; hareketsiz duramıyoruz. Binlerce çocuk öldürülüyor; onları terk edemeyiz. Gazze kendi haline bırakılırsa Filistin kalmayacak. 

Middle East Eye, Muhammed Mourtaja