PMLN Başkanı ve eski Başbakan Şahbaz Şerif Salı günü yaptığı açıklamada Pakistan Halk Partisi (PPP) ve Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın (PMLN) artık bir hükümet kurmak için "gerekli sayıya" sahip olduğunu söyledi.

İslamabad'da düzenlenen bir basın toplantısında Şerif'in yanında oturan eski dışişleri bakanı ve PPP başkanı Bilawal Butto Zardari, Şerif'in koalisyonlarının başbakan adayı olacağını doğruladı.

Zardari, babası Asıf Ali Zardari'nin de ittifakın cumhurbaşkanı adayı olacağını sözlerine ekledi.

Şahbaz Şerif Pakistan'ın yeni başbakanı oldu Şahbaz Şerif Pakistan'ın yeni başbakanı oldu

Bir diğer eski başbakan Navaz Şerif'in küçük kardeşi olan Şerif, PMLN-PPP koalisyonunun diğer küçük partilerin de desteğini aldığını söyledi.

Açıklama, hiçbir partinin salt çoğunluk ve tek başına hükümet kurmak için gerekli 134 sandalyeyi elde edemediği 8 Şubat seçimlerinin ardından 10 gün süren yoğun müzakerelerin ardından geldi.

Önde gelen bir diğer siyasi parti olan hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın Pakistan Tahrik-i İnsaf'ına (PTI) bağlı bağımsız adaylar 93 sandalye ile en fazla sandalyeyi kazandılar ancak hükümet kurmalarını sağlayacak sayıya ya da siyasi parti veya koalisyona sahip değillerdi.

PTI ile ittifak halindeki adaylar, partiye yönelik devlet kısıtlamaları karşısında bağımsız olarak seçime girmek zorunda kaldı.

PMLN 79 sandalye ile en büyük parti konumundayken PPP 54 sandalye ile ikinci sırada yer almaktadır. Diğer dört küçük parti ile birlikte 264 sandalyeli mecliste rahat bir çoğunluğa sahipler.

Seçim hileleri

İki partinin açıklamasına cevaben, daha küçük partilerle koalisyon kurmaya çalışan PTI, sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda rakiplerini "yetki hırsızları" olarak damgaladı.

PTI seçimlerde yaygın bir şekilde oy hilesi yapıldığını iddia etmiş ve bu iddia Cumartesi günü üst düzey bir bürokratın seçim sonuçlarının değiştirilmesinde rol oynadığını itiraf etmesiyle desteklenmiş gibi görünmekte.

PTI seçimlerden önceki haftalarda devlet kurumları ve güvenlik güçleri tarafından ciddi bir baskıyla karşılaştı.

Ocak ayında partinin seçim sembolü olan kriket sopasını kullanmasına bile izin verilmemiş, bu da adaylarının parti üyeleri yerine bağımsız olarak yarışmasına neden olmuştu.

Bu arada sosyal medya platformu X, oy manipülasyonu itirafının kamuoyuna duyurulduğu ve insanların protesto için sokaklara döküldüğü Cumartesi gününden bu yana Pakistan genelinde kesintiye uğradı.

Dijital haklar aktivisti Usama Hilci Agence France-Presse haber ajansına verdiği demeçte "X'e Pakistan'da [Cumartesi gününden beri] erişilemiyor çünkü halk tarafından protesto için kullanılıyor" dedi. Ancak Pakistan yönetimi kesinti olduğunu kabul etmedi.

Nükleer silahlara sahip olduğu iddia edilen 241 milyon nüfuslu Pakistan'da hükümetin kurulmasındaki gecikme, ülke yavaş büyüme, rekor enflasyon ve silahlı grupların yönetimi tehdit eden saldırıları nedeniyle ekonomik krizle boğuşurken kaygı verici bir hal aldı.

Butto Zardari Salı günü yaptığı açıklamada PPP ve PMLN'nin mümkün olan en kısa sürede bir hükümet kurmak için çaba göstereceğini söylemişti.

Ülke anayasasına göre 29 Şubat'a kadar parlamentonun toplanması ve ardından yeni başbakan için oylama yapılması gerekiyor.

Pakistan bağımsızlığını kazandığı günden bu yana siyasi ve ekonomik çalkantılarla boğuşan bir Güney Asya ülkesi olarak sürekli gündemde.

Perde gerisinden ülkeyi yöneten ordu ve siyasi elit sürekli olarak yolsuzluk iddialarının odağında.