Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'nde bulunan Kaunos Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Dalyan'dan hareket eden tur tekneleri ile yaklaşık 10 dakika süren yolculuktan sonra antik kente giden yola ulaşan ziyaretçiler, ağaçlarla kaplı yolda yaklaşık 15 dakika kadar yürüdükten sonra ulaştıkları antik kentte 3 bin yıl öncesine yolculuğa çıkıyor.
Ziyaretçiler, antik kentte 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve Demeter Kutsal Tapınağı ile bin 300 yıllık mozaiklerin bulunduğu alanları gezebiliyor.
800 bin kişi tarafından ziyaret edilen kent, Muğla'da en çok ziyaret edilen ilk 3 ören yeri arasında bulunuyor. UNESCO'nun geçici miras listesinde yer alan Antik kent, bölgedeki 2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının da koruma altına alınmasını sağladı.
Kaunos Antik Kenti, bir mitosa göre Miletos'un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya-Likya sınırında kuruldu. Antik çağda liman kenti olan Kaunos, günümüzde kıyıdan hayli içeride bulunuyor. Arkaik, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim bulunan kent, daha sonra terk edilmiştir.