Bugün Türkiye'nin F-16 alımıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, satış aşamasında sona gelindiğini belirtmiş ve "Türkiye'nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı." ifadelerini kullanmıştı. Flake, "Bu, ABD'nin ulusal güvenliği, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından iyi bir adım. Yoğun çalışmalarından dolayı Türkiye Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na teşekkürler." demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Siyasi ve Askeri İlişkiler departmanı da Türkiye ile ABD arasındaki F-16 anlaşmasıyla ilgili olarak "ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en ileri yeni F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır. Bu, ABD’nin Türkiye ile tesis ettiği güvenlik ortaklığına olan sarsılmaz bağlılığının en son örneklerinden yalnızca biri." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Milli Savubma Bakanlığı'ndan açıklama

Milli Savunma Bakanlığının haftalık bilgilendirme toplantısında ABD ile F-16 satışına ilişkin değerlendirme yapıldı.

Netanyahu’ya protesto: "Savaş suçlusu Netanyahu'yu tutuklayın" Netanyahu’ya protesto: "Savaş suçlusu Netanyahu'yu tutuklayın"

Bakanlık kaynakları, ABD’den alınacak F-16 uçaklarında son durumun ne olduğuna ilişkin sorulara "Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda satın alınacak F-16 Blok-70 ve modernizasyon kitleri ile diğer malzeme, mühimmat ve teçhizatın tedarik süreci daha önce açıkladığımız takvime uygun olarak olumlu şekilde devam etmektedir." şeklinde cevap verdi.

Ne olmuştu?

İsveç’in NATO’ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 23 Ocak’ta kabul edildi. Ankara, 20 aydır, Stockholm’ün NATO’ya üyeliğine “terör örgütlerinin misafirhanesi” olduğu gerekçesiyle ambargo uyguluyordu. Ankara’nın da Stockholm’e onay vermesinin ardından NATO’nun genişlemesine yönelik engel kalkmış oldu.

Türkiye, 8 Ekim 2021’de ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunmuştu. Türkiye’nin bu başvurusunun altında yatan temel neden, F-35 programından çıkarıldıktan sonra hava kuvvetlerini farklı bir yolla modernize etmek. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması ile Türkiye’ye F-16 satışı arasında uzunca bir süredir resmen bağ kurulmuştu.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ve bölgede yaşadığı gerilimler, Yunanistan ile ilişkiler gibi nedenlerle satışa karşı çıkıyor ve belirli aralıklarla Kongre’ye ve Biden’a “Türkiye’ye F-16 satma” diyerek mektup yazıyordu.