Günübirlik meseleler gibi konuşulup geçilse de, küresel finans sistemi tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Dünyanın dört bir yanındaki bankaların hisseleri toplam yaklaşık 500 milyar dolar değer kaybetti. 

Financial Times’ın haberine göre; Silicon Valley Bank'ın çöküşünün sonuçları küresel piyasalara yayılırken finansal hisse senetleri bu hafta düşüş yaşadı. ABD, Avrupa ve Japonya'daki bankalar, toplam 459 milyar dolar değer kaybetti. Bu Mart 2020'de yaşanan yüzde 16'lık düşüşten bu yana en keskin düşüş. En ağır kayıplar, ABD’de yaşanırken onu Avrupa ve Japonya takip etti. 

Finansal sistemi istikrara kavuşturma ve daha geniş bir paniğin önüne geçme çabaları tam anlamıyla başarılı olamadı. Problemli Kaliforniya bankası First Republic'in hisseleri, aralarında JPMorgan Chase ve Goldman Sachs'ın da bulunduğu Wall Street bankalarından gelen 30 milyar dolarlık nakit akışına rağmen Cuma günü öğleden sonraki işlemlerde dörtte birden fazla değer kaybetti. Credit Suisse hisseleri, Perşembe günü İsviçre merkez bankasından 50 milyar İsviçre Frangı (54 milyar dolar) acil durum kredisi sağlanmasına rağmen yüzde 8 düştü. 

Finansal sistemde yaşanan kriz, çok güçlü görünen bankaları bile zor duruma soktu ve bazıları iki yıllık Hazine tahvili getirisinin 1987'den bu yana yaşanan en hızlı düşüşünden oldukça etkilendi. Goldman, faizli ürünler ticaret masasında yaklaşık 200 milyon dolar kaybetti. 

İsviçre’de, Credit Suisse tartışmaların merkezinde yer alıyor. İsviçreli bankanın yöneticileri ve yönetim kurulu üyeleri, yıllardır bir krizden diğerine yalpalayan 167 yıllık bankanın geleceğini de tartışıyorlar. Acil durum görüşmelerine katılan bir yetkili, "Çılgın geçen bir hafta oldu. Yapılabilecek her şeye bakıyoruz. Tabu olan hiçbir şey yoktur. Ama ne olursa olsun banka ayakta kalacak.” ifadelerini kullandı. Borç veren kurumdaki üst düzey bir isim ise, "beklenmedik seçenekler üzerinde düşünmeleri gerektiğini” söyledi. 

Söz konusu seçenekler arasında bankanın tasfiyesi ve hisselerinin bir kısmının halka arzı yoluyla fon sağlanması ve servet ve varlık yönetimi birimlerinin satılması yer alıyor. 

“Sert eyleme ihtiyaç var. İsviçre şubesinin tamamen bölünmesi gerekiyor.” diyen İsviçre emeklilik fonlarını ve hisselerinin yüzde 5'ini elinde bulunduran kurumları temsil eden Ethos Vakfı'nın CEO'su Vincent Kaufmann, "Sorun bu bankaya da yayıldığı için onu izole etmemiz gerekiyor." dedi. Kaufmann, "SNB'nin [İsviçre Ulusal Bankası] devreye girmesi gerekiyor" diye ekledi.