Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği şehirlerden biri olan Adıyaman'da, 14 tarihi eser ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihi eserlerin enkazının kaldırılmaması için uyarı tabelaları astı.

Adıyaman’da binlerce binanın yıkılmasına ya da hasar görmesine neden olan depremlerin enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, gözler tarihi eserlere çevrildi. Kent merkezine bulunan 14 tescilli tarihi yapı kısmen ya da tamamen yıkıldı.

Bu eserlerin en önemlilerinden biri olan Ulu Cami deprem sonucu tamamen yıkıldı. Dulkadiroğulları Beyliği zamanında yapılan ve daha sonra birçok kez onarım gören cami, minare kaidesinde bulunan bir kitabeye göre 1863 tarihinde yaptırılmış. Altta kemer içinde bulunan bir başka kitabede ise, caminin 1902 yılında restore edildiği vurgulanıyor. Ancak camiden geriye sadece bir duvar kalmış.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri enkazlara uzman olmayanların müdahale etmemesi için hepsine uyarı tabelaları ve afişler astı.

Afişlerde tarihi enkazlara izinsiz müdahale edenler hakkında yasal işlem yapılacağı vurgulanarak, “yapının mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aittir. İzinsiz giriş ve yapı elemanlarına müdahale etmek kesinlikle yasaktır. 2863 sayılı kanun gereği, eski eser tescilli kültür varlığına aksi davranışlarda bulunan kişi veya kurumlara yasal işlem başlatılacaktır” ifadesi yer aldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, enkaz kazı başkanlığı ekiplerince incelenecek. Yapıların her taşının değerli olduğuna vurgu yapan Müdürlük yetkilileri, bütün yapıların restore edilerek eski haline getirileceğini vurguladı. Restorasyon prosedürü tamamen yıkılan Ulu Cami için de uygulanacak. Yetkililer Ulu Cami’nin de restore edilerek eski haline dönüştürüleceğini söyledi.