Kariye Camii'nin 79 yıl sonra açılışı gerçekleşiyor.

Camiden müzeye, müzeden 2020'de tekrar camiye çevrilen caminin resterasyon çalışmaları tamamlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ibadete açılış tarihini 6 Mayıs Pazartesi olarak açıkladı.

Kariye'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 4 yıllık restorasyonun ardından 6 Mayıs tarihinde resmi açılışı gerçekleştirilecek.

Kariye Camii'nin açılışı özellikle Yunanistan'da, "Türkiye bir Bizans kilisesini daha camiye çeviriyor" başlıklarıyla verilmişti. 4 Yıllık resterasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından 6 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'dan Telekonferans ile katılımı ile açılışı gerçekleştirilecek.

Suriye’de casus ilan edilip 10 yıl esir tutuldu! Esed rejiminin sistematik zulmü Suriye’de casus ilan edilip 10 yıl esir tutuldu! Esed rejiminin sistematik zulmü

KARİYE CAMİİ 79 YILDIR MÜZEYDİ

6. yüzyılda inşa edilen Kariye, İstanbul'un fethinin ardından 1511'de Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi ve o tarihten itibaren "Atik Ali Paşa Camii", "Kariye Camii" isimleriyle hizmet verdi. Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 1945'te aldığı kararla 79 yıl önce müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.

Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale geldi. Restorasyon işlemleri devam ederken müze olarak ziyarete açık tutuldu. Restorasyonda tarihi caminin içinde yer alan mozaik ve fresklerin özgünlüğünün korunduğu ifade edildi.

Büyük İstanbul depremlerinin tanığı Kariye Camii, farklı dönemlerde geçirdiği büyük inşa ve restorasyon çalışmalarından sonra bugünkü halini aldı. Dışarıdan bakıldığında taş ve tuğla duvarlarıyla sade bir yapı gibi görünen Kariye asıl mimari değerini çerisindeki mozaik ve dekoratif öğelerden alıyor. Yıkılan kubbesi ahşaptan yapılarak üzeri alçı ile kaplanmıştı, kubbesinin sadece kasnağı orijinal olarak bugüne gelebildi. Uzunlamasına dikdörtgen bir yapıya sahip yapıda 16 adet uzun pencere yer alıyor. Pencereler içerdeki bölümün aydınlatılması için bu şekilde tasarlanmış. Zeminde ve duvarlarda ise mermer kullanılmış.