Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından yetkileri büyük ölçüde elinden alınan yasama organı, Barolar Birliği eski başkanı İbrahim Buderbale'yı meclis başkanı olarak seçti. Buderbale, Said'in sadık bir destekçisi.

Eski baro başkanı Buderbale, kullanılan 150 oydan 83'ünü alarak Meclis Başkanı oldu.

Başkan yardımcılığına ise 87 oyla Sevsen el-Mebruk ve 72 oyla El-Enver el-Merzuki seçildi.

Basına kapatıldı

Basın mensuplarının Pazartesi günü Tunus'un yeni meclisinin ilk oturumuna katılmaları engellendi.

Gazeteciler parlamento oturumuna alınmamalarını parlamento girişinde toplanarak ve slogan atarak protesto etti: "Milletvekilleri bu utanç verici. Basın kuşatma altında" sloganları attı.

"Bu bir skandal ve basın özgürlüğünün ciddi bir ihlalidir. Tunus'un imajına zarar veriyor ve vatandaşların özgür ve çoğulcu medya hakkına saldırıyor," diyen Gazeteciler Sendikası Başkan Yardımcısı Amira Mohamed Reuters'a konuştu.

Yetkililer gazetecilere sadece devlet televizyonu ve radyosu ile devlet haber ajansının etkinliği takip etmesine izin verildiğini, böylece Tunus'ta 2011'deki devrimden bu yana ilk kez bağımsız gazetecilerin parlamentonun açılış oturumuna katılmasına izin verilmediğini söyledi.

TAP haber ajansına göre milletvekili Fatma Meddi, özel haber ajansları ve yabancı gazetecilerin engellenmesi kararının "kargaşa" ve "uygunsuz bir imajın" yayılmasını önlemek için alındığını söyledi.

Ne olmuştu?

2019'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini bağımsız aday olarak kazanan Said, Temmuz 2021'de parlamentoyu askıya aldı, başbakanı görevden aldı ve geniş yürütme yetkileri üstlendi.

İki ay sonra da anayasada kendisine tanınan yetkileri bypass ederek kararnameyle yöneteceğini ilan etti.

Ardından ülkenin yargısına, bağımsız seçim kurumuna ve yolsuzlukla mücadele kurumuna saldırarak üçünün de yetkilerini elinden aldı ve devrim sonrası 2014 anayasasının getirdiği denge ve denetleme sistemini sınırlandırdı.

İktidarı ele geçirmesinden tam bir yıl sonra Said, tüm yetkileri kendisinde toplayan yeni bir anayasayı yürürlüğe soktu.

Geçen yıl Aralık ayında yapılan yeni parlamento oylamasında oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin sadece yüzde 11'i oy kullandı ki bu ülke tarihindeki en düşük katılım oranıydı.

Said yaptıklarının yasal olduğunu ve Tunus'u yıllardır süren krizden kurtarmak için gerekli olduğunu söyledi.

Çoğu partinin seçimi boykot etmesi ve adayların oy pusulalarında parti bağlantısı olmadan listelenmesi nedeniyle yeni parlamento üyelerinin çoğu siyasi bağımsızlardan oluşuyor.

Ana muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada yeni parlamentoyu tanımayacağını söyledi.

Açılış oturumuna başkanlık eden milletvekili Saleh Mbarki şunları söyledi: "Halkın temsilcileri olarak görevimiz, devletin birliği için yürütme makamıyla ortaklaşa çalışmaktır."