Ülke genelinde yapılan kentsel dönüşümlerin hızlı ve etkin biçimde devam ettirilebilmesi için yeni finansman modeline geçildiği duyuruldu.

Önümüzdeki günlerde yeni modelin detayları netleşecek olmasının yanı sıra bu yeni finansman modeli kapsamında vatandaşa çok düşük faizlerle kredi verileceği de söylendi. Öte yandan, dünyada da örnekleri olan "kiralık konut üreticisi" kavramına geçilecek.

Deprem felaketinin ardından yeniden inşa süreci ve yaraları sarmak için 100 milyar liralık kaynağı ayırdıklarını sözlerini ekleyen Nebati, "Kentsel dönüşümde 3 ayrı yaklaşım üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla hayata geçirilecek olan Yeni Finansman Modeli hakkında şunları söyledi

Nebati, "Kentsel dönüşümde 3 ayrı yaklaşım üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz. Birinci modelde konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Bu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşümü güçlü bir şekilde destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kiralık konutların öncelikli riskli yapılardaki malik ve kiracılara hizmet vereceği ve kiralarda tavan fiyat uygulamasının olacağınıda sözlerine ekledi.

'Kiralık konut üreticisi' kavramı

Bakan Nebati ilerleyen süreçleri şu şekilde aktardı

“İkinci modelde ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerini teşvik edeceğiz. 

Konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak depreme dayanıklı konut arzını süratle artıracağız. 

Bu modelle ülkemize kiralık konut üreticisi kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz. Böylece pandemi sonrasında makul seviyelerin ötesine geçen kira enflasyonunu dizginleyeceğiz" diye konuştu.