Ukrayna başta ABD olmak üzere Batılı güçler sayesinde Rusya karşısındaki savaşı devam ettiriyor. Batı devletleri, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşı sürdürebilmesi için askerî ve mâlî birçok yardımda bulunuyor. Amerikan Başkanı Joe Biden, "ne kadar sürerse sürsün" Ukrayna'nın yanında yer alacağına söz verdi. The Economist’e göre; Biden'ın bu kadar çok yardım göndermeye devam edip edemeyeceği ise, kısmen bu tür bir fonun ABD’de ne kadar iyi görüldüğüne bağlı. Economist bu çerçevede bir anket yaptı. YouGov'dan alınan anket verilerine göre; Demokratlar bile geçen seneye göre yardımların miktarından rahatsız olmaya başlamış durumda. 

Bazı Cumhuriyetçiler, Amerika'nın büyük yardım paketlerine karşı muhalefetlerini giderek daha fazla dile getirmeye başladılar. Aralarında Kevin McCarthy ve Ron DeSantis'in de bulunduğu partinin önde gelen üyeleri, özellikle enflasyon ülke içinde etkisini gösterirken, Ukrayna için "açık çek" yazılmasını eleştirdiler. Biden'ın kendi partisi de giderek daha temkinli davranmaya başladı. Nisan 2022'de ankete katılan Demokratların yüzde 82'si ve Cumhuriyetçilerin yüzde 67'si Amerika'nın Ukrayna'ya mali yardım göndermesinin iyi bir fikir olduğunu düşündüklerini söylerken, geçen ay yapılan ankette ise Demokratların yüzde 75'i, Cumhuriyetçilerin ise sadece yüzde 39'u aynı şeyi söyledi. Hiçbir ülke Ukrayna'ya kendi birliklerini göndermeyi düşünmezken Economist’in anketine göre Amerika’da da Demokratların yalnızca yüzde 31'i ve Cumhuriyetçilerin yüzde 19'u bunu destekliyor. Amerikalıların çoğunun üzerinde anlaştığı tek yardım kalemi ise gıda ve tıbbi yardım (Demokratların %86'sı ve Cumhuriyetçilerin %78'i).

Savaşın yakınlığına ve bölge için oluşturduğu tehlikeye rağmen, Avrupalılarda ise asker göndermeye verilen destek Amerikalılara göre çok daha düşük. Aralık 2022'deki destek İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'da yüzde 20'nin altındaydı.

Rusya'nın Ukrayna’ya müdahalesinin ardından Avrupa'nın enerji arzı büyük sıkıntıya girerken bazı Batılılar bu vaziyetten bıkmış durumda. Şubat 2022'de İngilizlerin yüzde 45'i, hayat maliyetinin artması anlamına gelse bile Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılmasını destekleyeceklerini söylemişti. Ancak Aralık ayında, enerji krizi ve enflasyonla birlikte bu oran yüzde 35'e düştü. Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da da benzer düşüşler yaşandı.

Batı’nın kışkırtmalarıyla Rusya’nın karşısında dikilen Ukrayna, Rusya karşısında direnmeye çalışırken, onları bu yola sokan Batılı ülkeler ve vatandaşları destek vermekten vazgeçilmesi yönünde fikir beyan etmeye başlıyor.