BBC, bakanların ve devlet memurlarının TikTok'u hükümet bağlantılı telefonlarda bulundurmasının yasaklanmasından birkaç gün sonra, çalışanlarını Çin'e ait sosyal medya uygulamasını kurumsal cep telefonlarından silmeye çağırdı.

Pazar günü ulusal yayın kuruluşunda çalışanlara gönderilen yönergede şu ifadeler yer aldı:

İşle ilgili haklı bir gerekçeniz olmadıkça TikTok'u BBC'nin kurumsal cihazına yüklemenizi tavsiye etmiyoruz. İş sebebiyle TikTok'a ihtiyacınız yoksa, TikTok silinmeli.

Çalışanların yine de uygulamayı iş telefonlarında editoryal ve pazarlama amaçlı kullanmasına izin verilecek ama BBC'nin patronları, gerektiği durumda daha fazla yönerge yayımlayacaklarını söylüyor.

BBC'nin, bu hamleyi açıkladığı yönergesinde "Bu karar, dünya genelindeki devlet yetkililerinin veri gizliliği ve güvenliğiyle ilgili endişelerine dayanıyor" diye belirtiliyor.

Bu hamle, geçen yıldan beri TikTok'u internetten yeni kitlelere ulaşma yolu olarak benimseyen BBC'nin tutumunda keskin bir dönüşü yansıtıyor.

Önceki haftalarda Danimarka'nın DR'si, TikTok'u çalışanların iş cihazlarından yasaklayan ilk ulusal yayın kuruluşu olmuştu. Oradaki personel yalnızca araştırma için uygulamaya ihtiyaç duyduğunda, belirlenmiş TikTok telefonlarını kullanabiliyor.

Cuma günü, Birleşik Krallık (BK) hükümeti, resmi telefonlarda tutulan hassas verilere Çin yönetiminin erişilebileceği korkusuyla uygulamayı hükümet bağlantılı telefonlarda yasaklamıştı.

Kabine Ofisi Bakanı Oliver Dowden, BBC's Sunday with Laura Kuenssberg'e yaptığı açıklamada, yasak kararının "risk dengesine" dayanarak alındığını söylemişti.

Dowden "Devlet telefonlarında büyük risk var. TikTok'la ilgili başka bir risk daha var" demiş ve şöyle eklemişti:

Bu sosyal medya uygulamalarının çoğu, muazzam miktarda veri çekiyor... Coğrafi konum olsun, rehber olsun, telefonunuzdaki tüm bu şeyleri çekiyor.

Bilim Bakanı Michelle Donelan, BK'nin veri koruma yasalarının gücü nedeniyle, endişelere rağmen halkın TikTok'u kullanmasının güvenli olacağını düşünüyor.

Britanya'nın hamlesine yanıt olarak, Çinli internet şirketi ByteDance'a ait olan TikTok bu kararın onları "hayal kırıklığına uğrattığını", yasakların "temel yanlış anlamalara" dayandığını "ve daha geniş çaplı jeopolitikalar tarafından yönlendirildiğini" belirtmişti.

2010'lardaki sıcak yaklaşımının ardından Britanya, son yıllarda Çin teknolojisinden temkinli bir şekilde uzaklaşıyor.

Boris Johnson hükümeti 2020'de, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Çinli teknoloji devi Huawei'in BK'nin 5G ağına katılımını aşamalı olarak durdurmaya başlamıştı. Birleşik Devletler de daha önce Huawei'in ABD teknolojisine erişimine kısıtlamalar getirmişti.

IndyTurk