Biden, büyük bölümü video konferans ile gerçekleşecek olan üç günlük zirveye, en az 121 dünya liderini davet etti. Bu, 2021’deki ilk zirveye davet edilen lider sayısından sekiz kat fazla.

ABD Başkanı, beş kıtanın temsil edilmesini sağlamak için Zambiya, Kosta Rika, Güney Kore ve Hollanda liderlerini toplantıya ortak ev sahipliği yapmaya davet etmeye hevesliydi.

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Marty Flacks AFP’ye yaptığı açıklamada, zirvenin demokrasiye yönelik tehditlerin ‘yavaş ilerleyen bir tehdit olsa da, önemli ve son derece acil bir meseleye’ evrildiği bir zamanda yapılacağını söyledi.

Zirve oturumları, Çin’in hızlı teknolojik ilerlemeler kaydetmesiyle ABD’nin büyüyen bir tehdit olarak gördüğü gözetleme teknolojisi de dahil olmak üzere demokrasiye yönelik bir dizi zorluk hakkında tartışmalar için sivil toplum temsilcilerini bir araya getirecek.

Zirve, yarın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Ukrayna’da barış konulu çevrimiçi bir tartışmayla açılacak.

Öte yandan zirve, Çin ve Rusya’nın kıtadaki varlıklarını güçlendirdiği bir dönemde, ABD’nin Afrika ile yakınlaşması için yeni bir fırsat oluşturacak.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bu hafta boyunca Gana, Tanzanya ve Devlet Başkanı Hakainde Hichilema'nın Washington tarafından demokrasi konusunda bir model olarak gösterildiği Zambiya’yı ziyaret edecek

ABD destekli araştırma grubu Freedom House’un son yıllık raporuna göre, 2022 yılına kadar dünyanın her yerinde demokraside bir gerileme kaydedildi.

Grubun zirve koordinatörü Katie LaRoque, tek bir toplantının kendi başına belirleyici olmayacağını ancak bir araya gelmenin bir fırsat sunduğunu söyledi.

LaRoque, “Bu demokrasiler, yaygın otoriter saldırganlığı içerebilecek politika değişikliklerini koordine edebilir” dedi.