ABD, İngiltere ve Avustralya'nın liderleri, yeni nesil nükleer enerjili denizaltı filosu oluşturma planlarının yeni ayrıntılarını açıkladılar.

Aukus anlaşmasına göre, Avustralya önce ABD'den en az üç nükleer enerjili denizaltı alacak.

Amaçları Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki nüfuzuna karşı koymak

Müttefikler, Birleşik Krallık'ta Rolls-Royce tarafından yapılan reaktörler de dahil olmak üzere en son teknolojiyi kullanan yeni bir filo oluşturmak için birlikte çalışacaklar.

Anlaşma, Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki nüfuzuna karşı koymayı amaçlıyor.

San Diego, California'da diğer liderlerle bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, botların nükleer silaha sahip olmayacağını ve Avustralya'nın nükleerden arındırılmış bir ülke olma taahhüdünü tehlikeye atmayacağının altını çizdi.

Pazartesi günü açıklanan anlaşmaya göre, Avustralya Kraliyet Donanması (RAN) üyeleri, denizaltıları kullanmak için gerekli becerileri kazanmak üzere bu yıldan itibaren ABD ve İngiltere denizaltı üslerine yerleştirilecek.

2027'den itibaren, Avustralya 2030'ların başlarında iki tane daha satın alma seçeneğiyle birlikte Virginia sınıfı üç Amerikan denizaltısı satın almadan önce, ABD ve Birleşik Krallık Batı Avustralya'nın Perth kentindeki bir RAN üssünde az sayıda nükleer denizaltı kuracak.

Bundan sonra plan, İngiltere ve Avustralya donanmaları için SSN-AUKUS adlı tamamen yeni bir nükleer enerjili denizaltı tasarlamak ve inşa etmektir.

Bu saldırı gemisi, Britanya ve Avustralya'da bir İngiliz tasarımına göre inşa edilecek, ancak üç ülkenin de teknolojisini kullanacak.

Geçici ve gelecekteki tekneler, karada ve denizde hedefleri vurabilecek seyir füzeleri ile mevcut filosundan daha uzağa ve daha hızlı seyahat edebilen Avustralya denizaltılarına sahip olacak.

Biden ve Sunak, küresel meseleleri ele aldı

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden ve Sunak'ın, AUKUS ortaklığı ve yakın savunma işbirliği yoluyla bölgesel güvenliği geliştirmeye yönelik taahhütlerinin altını çizdikleri kaydedildi.

Çin'in ortaya koyduğu zorluklar ve Hint-Pasifik güvenliği dahil, liderlerin, bir dizi küresel sorun hakkında görüş alışverişinde bulundukları bildirilen açıklamada, Ukrayna'ya yapılan güvenlik, ekonomik ve askeri yardımları ile Moskova'ya uygulanan ekonomik yaptırımları da görüştükleri kaydedildi.

Açıklamada, liderlerin, Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Windsor Çerçeve Anlaşması'ndan duydukları memnuniyeti dile getirdikleri aktarıldı.

ABD ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin de masaya yatırıldığı belirtilen açıklamada, Biden'ın, Sunak'ı haziran ayında Washington'a davet ettiği bildirildi.

Açıklamada, Biden ve Sunak'ın iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik çalışmaları da masaya yatırdıkları bilgisi paylaşıldı.

BBC News, AA