Tel Aviv, Güney Kıbrıs’a Barak MX hava savunma sistemlerinin yeni partisini nakletti. Limasol üzerinden Ada’ya giren silahlar iç bölgelere sevk edildi. Uzmanlar, sistemin Doğu Akdeniz’deki Türk hava ve kara unsurları için önemli bir tehdit olduğunu vurguluyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), İsrail’den sipariş ettiği Barak MX hava savunma sistemlerinin ikinci partisini teslim aldı. GKRY basınında yer alan haberlere göre sistem, Limasol Limanı üzerinden Ada’ya ulaştırıldı ve güvenlik önlemleri altında iç bölgelere sevk edildi. Sosyal medyada yayınlanan videolarda askeri araçların limandan ayrıldığı görülüyor.

GKRY Savunma Bakanı Vassilis Palmas, Aralık 2024’te yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’deki değişen dengeler nedeniyle hava savunmasının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunu vurgulamış, Baf’taki Andreas Papandreou Hava Üssü ve Mari’deki Evangelos Florakis Deniz Üssü’ne yeni sistemlerin konuşlandırılacağını belirtmişti.

Barak MX’ler, mevcut Tor-M1 ve BUK M1-2 sistemlerinin yerini alacak. İlk partinin ocak ayında teslim edildiği ALPHA TV tarafından duyurulmuştu. Forbes, GKRY’nin İsrail’den en az iki batarya ve onlarca füzeyi, bedeli açıklanmayan bir anlaşmayla satın aldığını yazmıştı.

İsrail Kıbrıs'ta üslenmeyi hızlandırdı

Tel Aviv, Ada’yı hem stratejik hem de siber güvenlik açısından kendisi için bir üs hâline getirmeyi hedefliyor. Geçen ağustos ayında İsrail, ABD ve Yunanistan ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Ada’da bir dizi stratejik hamleye girişti. GKRY’nin ilan ettiği sözde münhasır ekonomik bölgenin korunması gerekçesiyle ortak deniz devriyeleri düzenlenirken, Barak MX’in ilk paketi de Ada’ya konuşlandırılmıştı.

İsrail Savunma Kuvvetlerine bağlı “8200 Birimi” tarafından Ada’ya kurulan siber güvenlik merkezi de KKTC’deki Türk askeri iletişim ağlarının elektronik keşfiyle görevlendiriliyor. Larnaka civarında faaliyet gösterdiği tahmin edilen merkez, Atina Siber Komutanlığı ve ABD 6. Filosu ile koordineli çalışıyor. Merkezin 2025’in sonunda tam kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Rusya: Ticari gemilere saldıran bedelini öder!
Rusya: Ticari gemilere saldıran bedelini öder!
İçeriği Görüntüle

GKRY ile İsrail arasındaki 2017 savunma anlaşmasına 2024’te siber savaş ve elektronik harp başlıkları eklendi. Ayrıca, 2019’da GKRY ve Yunanistan arasında yapılan askeri işbirliği anlaşmasına 2020’de ABD de katıldı. ABD, Andreas Papandreou Üssü’nü modernize ederek İsrail ve Yunanistan’ın kullanımına açtı. Üste düzenli tatbikatlar yapılıyor, radar ve istihbarat uçaklarıyla Lübnan, Suriye ve Türkiye izleniyor. ABD, NATO’nun doğu kanadını güçlendirme gerekçesiyle bu faaliyetleri destekliyor.

GKRY Lideri Nikos Hristodoulides, Barak MX teslimatıyla ilgili “Ülkemiz işgal altında. Caydırıcılığımızı artırmak için ne gerekiyorsa yapacağız.” demişti. Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü de Haziran 2025’te yayınladığı analizde, “İsrail, Kıbrıs’ı silahlandırıyor.” ifadelerini kullanarak Ada’nın Türkiye’ye karşı stratejik bir denge arayışında olduğunu vurguladı. Raporda, GKRY’nin Hindistan’ı da silah tedarikinde ortak olarak görmeye çalıştığı belirtildi.

Rast Haber