Seçim takvimi nasıl işleyecek? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim tarihinin 14 Mayıs olması yönündeki kararnameyi imzaladı.

Erdoğan, kararnamenin 11 Mart'ta Resmi gazete'de yayınlanmasıyla birlikte seçim takvimi ile ilgili hususlar Yüksek Seçim Kurulu'nun yetki alanına girdiğini hatırlattı.

Bu doğrultuda YSK'nın 11 Mart'ta toplanması ve ikinci tur için tarih belirlemesi bekleniyor. Ardından kamuda çalışan personelin istifaları başlayacak. Bu sürecin önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor. Aday listeler de önümüzdeki ayın ilk yarısında ilan edilecek.

Öte yandan askı süresinin uzatılarak 14 güne çıkarılması, seçmen listelerinin de nisan sonuna doğru kesinleşmesi planlanıyor.

Depremlerin yaşandığı afet bölgelerindeki seçmen bilgileri bölgeden ayrılan seçmen sayısı, seçmen listeleri kesinleştiğinde güncellenecek. Afet bölgesinden ayrılanların ise nüfus müdürlüklerine başvurarak nüfus kayıtlarını aldırmaları gerekiyor. Depremlerden önce bu bölgede 11 ilde sekiz milyon 300 bin seçmen bulunuyordu.

YSK nüfus verileri kapsamında illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını belirledi. YSK kararında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından en son 31 Aralık 2022 nüfus bilgilerinin açıklandığı belirtilerek, bu kapsamda 600 milletvekilinin il ve seçim bölgelerine göre dağılımları yer aldı.

Buna göre Ankara 36, İstanbul 98, İzmir 28 milletvekili çıkaracak.

Tabloya göre, Kocaeli ve Sakarya'nın çıkaracağı milletvekili sayısı birer arttı, Tunceli ve Bayburt'un milletvekili sayısı birer azaldı. Kocaeli'nin vekil sayısı 13'ten 14'e, Sakarya'nın 7'den 8'e çıktı. Tunceli ve Bayburt'un çıkaracağı milletvekili sayısı 2'den 1'e düştü.

Depremden etkilenen illerin vekil sayısı değişmedi.