Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, üç gün önce Kahire’de, Afrika Birliği’nin Somali Misyonu (AMISOM) kapsamında görev yapan Mısırlı birliklerin dağılım törenine katıldı. Etkinlikte Mısır ordusunun görev hazırlığı, eğitim programı ve donanım sergileri yer aldı; Mısırlı birimlerin yoğun eğitim sürecinin ardından yüksek operasyonel hazır hâle geldiği belirtiliyor.

TCG Sancaktar ve Türk SİHA’ları bölgede

Diğer yandan Mogadişu’da Somali makamları, Türkiye Deniz Kuvvetleri’ne bağlı birlikleri ülkeye gelişleri vesilesiyle karşıladı. Bu çerçevede Türk amfibi gemisi TCG Sancaktar ve diğer askerî unsurlar, Ankara ile Mogadişu arasındaki askeri iş birliğinin bir parçası olarak Somali’de konuşlandırıldı.

Somali Savunma Bakanlığı, savaş gemilerinin gelişinin ülkenin donanma ve sahil güvenlik kapasitelerini geliştirme çalışmalarıyla eş zamanlı olduğunu duyurdu. Ayrıca Somali medyası, Türkiye Hava Kuvvetleri’ne ait bir Airbus A400M Atlas nakliye uçağının Aden Adde Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptığını ve bunun iki ülke arasındaki savunma ortaklığının genişlemesine işaret ettiğini bildirdi.

Trump, İran'a doğru ikinci uçak gemisi sevkiyatını onayladı
Trump, İran'a doğru ikinci uçak gemisi sevkiyatını onayladı
İçeriği Görüntüle

Toprak bütünlüğü vurgusu

Somali hem Mısır hem de Türkiye ile askeri iş birliği anlaşmaları imzaladı; iki ülke de Somali’nin ayrılıkçı bölgelere yönelik tanıma çabalarına ve bu yolla ülkenin bölünmesi girişimlerine karşı Somali’nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini özellikle vurguladı.

Somali’nin ehemmiyeti ve Türkiye ile ilişkiler

Somali, sadece Afrikalı bir devlet değil; küresel ve bölgesel güçlerin stratejik çıkarlarının kesişim noktası hâline gelmiş kritik bir ülke.

Türkiye ile Somali arasındaki ilişkiler yıllar içinde derinleşti; 2017’de Mogadişu’da TÜRKSOM eğitim üssü kurularak Somali ordusunun eğitimi ve kapasite geliştirmesi başladı. Bu, Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askerî yerleşkesi oldu.

2024’te iki ülke arasında 10 yıllık geniş kapsamlı bir savunma anlaşması imzalandı; bu anlaşma, Türkiye’nin Somali donanmasını kurmasına ve deniz güvenliği yeteneklerini geliştirmesine olanak tanıyor.

Bu sene ise Türkiye, Somali’ye F-16 savaş uçakları, SİHA’lar ve T129 Atak helikopterleri ve askerî uçaklarını konuşlandırdı. Bu, sadece terörle mücadele için değil aynı zamanda Türkiye’nin bölgedeki hava ve deniz gücünü somut olarak sahaya yerleştirmesi mânâsına geliyor. Bu stratejik varlık, Türkiye’ye sadece kudret göstergesi değil; aynı zamanda Somali kıyılarından geçen Kızıldeniz-Bab el-Mendeb deniz hattı ve Hint Okyanusu’na uzanan ticaret yolları üzerinde konumlanma imkânı sunuyor.

Mısır'ın hava kuvvetleri de konuşlandırıldı

Mısır devleti de Somali’de Hava Kuvvetleri’ni konuşlandırdı. Bu hamle, özellikle Kızıldeniz güvenliği, bölgedeki Çin–Hindistan gibi büyük ticaret koridorları ve Nil havzasına ilişkin jeopolitik dinamiklerle doğrudan ilişkili.

Somali: İsrail burada üs kurmak istiyor

2026 başında İsrail, Somaliland’ı bağımsız bir devlet olarak ilk tanıyan devlet oldu. Bu karar, Somali Federal Hükümeti tarafından kesin ve sert bir şekilde reddedildi.

Somaliland, Somali’nin kuzeyinde 1991’de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş ancak uluslararası çapta tanınmayan bir bölge. İsrail’in bu tanıma adımı, bazı analizlere göre Tel Aviv’in Horn of Africa’daki jeopolitik varlığını güçlendirmek ve Bab el-Mendeb ile Kızıldeniz’de askeri ve istihbarat üsleri kurma olasılığını artırma stratejisinin bir parçası olarak okunuyor.

Somali devleti, bu tanımayı “egemenliğe müdahale ve bölgesel istikrarsızlığı artırma girişimi” olarak değerlendirdi. Somalili yetkililer İsrail’in Somaliland’a üs kurmak istediğini ifâde ederek uyarıda bulundu.


Barandergisi.net