57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında, Yunanistan hükümeti kazazedelere verilecek tazminatları açıkladı.

Atina, Selanik, Patra ve kazanın meydana geldiği orta Yunanistan’daki Larisa kentinde düzenlenen protestolara on binlerce kişi katıldı.

Başkent Atina’da Yunan parlamentosu önüne gelen göstericilerin arasında yer alan bir grup gençle polis arasında çatışmalar çıktı.

Genel grev günlük yaşamı da sekteye uğrattı.

Adalara sefer yapan vapur ve feribot seferleri iptal edildi. Uçak seferleri de grevden etkilendi.

Göstericilerin yayımladığı bildirilerde kazanın sadece bir istasyon şefinin ihmalinden kaynaklanmadığı, bugüne kadarki tüm Yunan hükümetlerinin ilgisizliğinden kaynaklı “bir cinayet olduğu” yer aldı.

Tren kazası Yunan siyasetini de sarstı

Tren kazası Yunan siyasetini de sarstı.

Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, kaza öncesi 9 Nisan’da yapılacağı düşünen genel seçimlerin, 21 Mayıs’ta yapılacağı öngörülüyor.

Anketlerde ise iktidardaki muhafazakar Kiryakos Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi’nin, kazadan dolayı oy kaybına uğramış görünüyor.

Miçotakis hükümeti tren kazasında kendisine düşen sorumluluğu kabul ederken; Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis’in kaza günü istifa etmesine rağmen seçimlerde milletvekili adaylığından da feragat etmesi gerektiğine inanların çoğaldığı gözleniyor.

Öte yandan, Yunan Demir Yolları’nın vagonlarını işleten İtalyan şirketi Hellenic Train, kazazedelerin ailelerine verilecek tazminatları açıkladı.

Buna göre tren kazasında hayatını kaybeden 57 yolcunun ailelerine 42’şer bin euro, yaralılara 10’ar bin euro, hastaneden taburcu olanlara 5’er bin euro ile bagajlarını kaybeden ya da hasar gören 250 yolcuya toplam 300 bin euro tazminat ödenecek.

Yunan hükümeti ise uzun vadeli ve kalıcı mali yardım amacıyla her bir kazazede ailesinin birer ferdinin devlet memurluğuna alınacağını açıkladı.