Belçika Merkez Bankası Başkanı Pierre Wunsch, Avrupa’nın liberal ekonomik modelinin ABD ve Çin tarafından tetiklenen küresel değişimlere rağmen ayakta kalabileceğine yönelik inancını “safça” bir yaklaşım olarak tanımladı.
Financial Times’ın (FT) aktardığına göre Wunsch, Avrupalı karar mercilerinin açık bir piyasa oluşturma ve devlet yardımlarını sınırlama yönündeki çabalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Ancak Merkez Bankası Başkanı, Donald Trump ve Pekin yönetiminin izlediği politikalar nedeniyle bu hedeflere ulaşmanın artık mümkün görünmediğini ifade etti.
Ticari açıklığın ve devlet yardımlarına yönelik katı kuralların, kurallara dayalı bir dünya düzeninde işlediğini hatırlatan Wunsch, “O dünya artık yok ve artık var olmayan bir şeye fazlasıyla tutunursanız, sadece saf olursunuz” değerlendirmesini yaptı.
Wunsch, Avrupa’nın küresel ekonominin fırsat eşitliği prensibinden ne ölçüde uzaklaştığını henüz tam olarak idrak edemediğini vurguladı.
Dünyanın değiştiğine dikkat çeken Wunsch, “Dünyanın değişmesi nedeniyle aynı şeyi yapmaya devam edemeyiz ve bir ölçüde artık işlemeyen aynı çözümleri tekrar tekrar sunamayız” diye konuştu.
Belçika Merkez Bankası tarafından yayımlanan makalede Wunsch, Avrupa Birliği’nin ekonomi stratejisine yönelik eleştirilerini de dile getirdi.
Wunsch, Brüksel’in iklim hedefleri, rekabet gücü ve açıklık arasındaki tavizlerden kaçındığını aktardı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da nisan sonunda yaptığı açıklamada, ABD, Rusya ve Çin devlet başkanlarının Avrupalıların aleyhine bir tutum sergilediği bu dönemde Avrupa’nın “uyanması” ve bu anın önemini hafife almaması gerektiğini belirtmişti.
Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enerji fiyatlarındaki artışla birlikte avro bölgesi ekonomisinin temel senaryodan saptığını bildirmişti.
Lagarde ayrıca, Avrupa ekonomisinin ECB’nin belirlediği baz seviyenin altına gerilediğine işaret etmişti.





