Türkiye kökenli Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech şirketinin geliştirdiği mRNA temelli Kovid aşısı nedeniyle görme engelli haline geldiğini iddia eden Baden-Württemberg eyaletinin Rottweil kasabasından 58 yaşındaki Dietmar S.'nin 150 bin euro tazminat talep ettiği dava, eyalet mahkemesinde başladı.

Mahkemeye sağ tarafı siyah renkli bir gözlükle gelen Dietmar S., sağ gözünün görme yetisini neredeyse tamamen yitirmesinden aşıyı sorumlu tuttu. Yargıç Torsten Hub ise davanın başarısı hakkında şüpheleri olduğunu belirtti.

Yargıcın davacı ile davalıyı uzlaştırma teklifini BioNTech reddetti. Her iki taraf da 18 Eylül'e kadar prosedür hakkında daha fazla yazılı belge sunup yorum yapabilecek. 29 Eylül'de delillerin dinlenip dinlenmeyeceğine karar verilecek.

Filistin tasarısı BM'de onaylandı Filistin tasarısı BM'de onaylandı

Davacının avukatı Joachim Cäsar-Preller, şöyle konuştu:

"Müvekkilim aşıya karşı değil, biz de değiliz. Ama o dönemde çok konuşulan dayanışmayı, yani aşıdan sonra iyi durumda olmayanlara bir miktar maddi tazminat verilmesini ve aşının hasar bıraktığının tanınmasını talep ediyoruz."

BioNTech gibi mRNA temelli aşı üreticisi AstraZeneca'ya karşı benzer bir dava geçen hafta Mainz'da başladı. O davada bir kadın diş doktoru, AstraZeneca aşısı olduktan 3 gün sonra sağ kulağının duyma yetisini tümden kaybettiği gerekçesiyle 150 bin euro tazminat talep ediyor.