Almanya'nın karşı karşıya olduğu acı gerçek: endüstriyel bir süper güç olarak günleri sona eriyor olabilir. Avrupa'nın en büyük ekonomisinde imalat üretimi 2017'den bu yana düşüş eğiliminde ve rekabet gücü azaldıkça düşüş hızlanıyor.

Kökleri 1800'lerin sonlarına kadar uzanan üretim makineleri tedarikçisi GEA Group AG'nin İcra Kurulu Başkanı Stefan Klebert, "Dürüst olmam gerekirse çok fazla umut yok" dedi. "Bu trendi durdurabileceğimizden gerçekten emin değilim. Birçok şeyin çok hızlı bir şekilde değişmesi gerekecek."

Almanya'nın sanayi makinesinin temelleri domino taşları gibi yıkıldı. ABD Avrupa'dan uzaklaşıyor ve iklim yatırımları için transatlantik müttefikleriyle rekabet etmeye çalışıyor. Çin daha büyük bir rakip haline geliyor ve artık Alman mallarının doymak bilmez bir alıcısı değil. Bazı ağır imalatçılar için son darbe, büyük miktarlarda ucuz Rus doğal gazının sona ermesi oldu.

Bu durumun en bariz örnekleri ise kapanan tarihi fabrikalar. Alman sanayileşmesinin en parlak döneminde başlayan ve iki dünya savaşını atlatan çelik boru fabrikası, ancak enerji krizinin ardından ayakta kalamayan 124 yıllık bir dönemi sona erdirdi.

Küresel dalgalanmanın yanı sıra, Berlin'deki siyasi felç, gıcırdayan altyapı, yaşlanan işgücü ve bürokrasi karmaşası gibi uzun süredir devam eden yerel sorunları daha da derinleştiriyor. Bir zamanların güçlü yönü olan eğitim sistemi, kamu hizmetlerine yapılan uzun vadeli yatırım eksikliğinin bir simgesi. Ifo araştırma enstitüsü, azalan matematik becerilerinin yüzyılın sonuna kadar ekonomiye yaklaşık 14 trilyon Avro'ya (15 trilyon Dolar) mal olacağını tahmin ediyor.

Floransa Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek Floransa Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek