Birleşmiş Milletler (BM) eski Filistin Özel Raportörü Richard Falk, BM'nin reform gereksinimini ve küresel krizlerin çözümü için neden yapısal değişikliklerin şart olduğunu ele aldı.

Falk, AA Analiz için kaleme aldığı yazıda, BM'nin 79 yıllık tarihine rağmen, son yıllarda küresel güvenlik ve çatışmaların çözümünde büyük bir güven kaybı yaşadığını vurguladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 22-23 Eylül 2024'te düzenlediği "BM Geleceğin Zirvesi", uluslararası kamuoyunda büyük umutlarla karşılanmasına rağmen, zirveye BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto yetkisine sahip beş daimi üyeden hiçbirinin katılmaması dikkat çekti. Falk, bu durumun BM'nin yaşadığı krizin bir yansıması olduğunu belirterek, ABD'deki başkanlık seçimlerinde adayların BM'yi görmezden gelen tavırlarının küresel güvenliği tehlikeye attığını ifade etti.

Filistin: "Bolivya'nın soykırım davasına müdahil olması memnuniyet verici" Filistin: "Bolivya'nın soykırım davasına müdahil olması memnuniyet verici"

Falk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" sloganının bugün daha da anlam kazandığını ve BM'nin yapısal zaaflarının özellikle Gazze'deki soykırım karşısındaki çaresizliğiyle ortaya çıktığını vurguladı. Falk, BM'nin bu güçsüzlüğünün küresel barışa hizmet etme konusunda büyük bir engel oluşturduğunu belirtti.

Falk, BM'nin yapısal sorunlarını ele alırken, veto yetkisine sahip ülkelerin örgütün işleyişini felce uğrattığını ve bu ülkelerin müttefiklerine ayrıcalık tanındığını vurguladı. Falk, buna rağmen örgütün küresel güvenliği sağlama ve savaşları önleme noktasındaki yetersizliğini eleştirdi.

Richard Falk, BM'nin reforme edilmemesi durumunda, küresel sorunların çözümünde daha fazla gerileme yaşanacağını ve alternatif uluslararası işbirliği girişimlerinin BM'nin yerine geçmeye başlayacağını öngörüyor.