Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı kapsayan BRICS'e katılmak için 20'den fazla ülke resmen başvuruda bulundu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa Pazar gecesi televizyonda yaptığı konuşmada "Genişletilmiş bir BRICS, daha dengeli bir küresel düzene sahip olmak için ortak bir arzuyu paylaşan farklı siyasi sistemlere sahip çeşitli uluslardan oluşan bir grubu temsil edecektir" dedi.

Güney Afrika, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin katılacağı Johannesburg'daki 15. BRICS Zirvesine ev sahipliği yapacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil edilecek.

Mart ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Putin hakkında tutuklama emri çıkarmış, bu da Putin'in 22-24 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan zirveye katılmak üzere seyahat etmesini engellemişti. Güney Afrika, Roma Statüsü'nün imzacılarından biri.

Devlet Başkanı Xi, ülkeye dördüncü devlet ziyaretini gerçekleştirmek üzere Pazartesi günü, zirvenin başlamasından bir gün önce Güney Afrika'ya vardı.

Çin ile stratejik bir ilişkiye sahip olan Güney Afrika'nın Xi'nin ziyareti sırasında çeşitli anlaşmalar imzalaması bekleniyor.

Ramaphosa zirveye Afrika'nın dört bir yanından 30'dan fazla devlet ve hükümet başkanının katılacağını söyledi.

Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı? Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı?

BRICS ve Afrika arasında bir ortaklık kurmak istediklerini, böylece kıtanın artan ticaret, yatırım ve altyapı geliştirme fırsatlarını ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Ramaphosa ülkesinin, değeri mevcut üyelerinin çıkarlarının ötesine geçen BRICS'in üyeliğinin genişlemesini desteklediğini söyledi.

BRICS şu anda küresel ekonominin dörtte birini oluşturmakta, küresel ticaretin beşte birini gerçekleştirmekte ve dünya nüfusunun %40'ından fazlasına ev sahipliği yapmaktadır.