Açılış bugün resmi olarak Başbakan Narendra Modi'nin katılımıyla tamamlanmış olacak.

Açılışa Modi'nin yanı sıra binlerce Hindu milliyetçisi, siyasetçi, Hindistan'ın önde gelen iş dünyası liderleri, sinema oyuncuları ve sporcuların da katılması bekleniyor.

Tapınağın inşası Modi'nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) 35 yıllık temel vaatlerinden biri niteliğindeydi.

Hindu gruplar, Uttar Pradeş eyaletinin Ayodhya şehrindeki açılış törenini, "yüzyıllarca Müslüman ve sömürgeci güçlerin boyunduruğu altında kalmalarının ardından Hindu uyanışının zirvesi" olarak tasvir ediyor.

Hindular, bölgenin "Tanrı Rama"nın doğum yeri olduğunu ve Müslüman Babürlerin 1528'de Babri camisini inşa etmesinden çok önce kendileri için kutsal olduğunu dile getiriyor.

2 bin kişi öldü
Geçmiş dönemde Hinduların ve Müslümanların üzerinde hak iddia ettiği 'kutsal bölgeden' dolayı şiddetli tartışmalar yaşandı.

Bir Hindu aşırı milliyetçi grubun 1992'de camiyi yıkması ülkede çoğu Müslüman yaklaşık 2 bin kişinin ölümüne yol açan isyanlara neden oldu.

Hindistan Yüksek Mahkemesi 2019'da Hindular lehine karar vererek sitenin mülkiyetini onlara verdi.

Tartışmalı Hindu tapınağının 5 Ağustos 2020'deki temel atma törenine Başbakan Narendra Modi de katıldı.

Yeni cami projesi
Mahkeme 30 Eylül 2020'de, Babri Camisi'nin 1992'de yıkılmasıyla ilgili çeşitli suçlardan yargılanan, aralarında iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) üst düzey isimlerin de bulunduğu 32 kişinin beraatine karar vermişti.

2021 yılında, yıkılan Babri Camisi'nin bulunduğu alana yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Dhannipur köyünde yeni caminin temelleri atıldı. Caminin inşaatını yürütmek üzere Hint-İslam Kültür Vakfı (IICF) vakfı kuruldu.

"Kutsal arazi için kampanya"
Bir grup Hindu, Aralık 1949'da mabet içine "Tanrı Rama" ikonu bıraktı ve bunun bir mucize olduğunu yaydı. Hint yönetimi bölgeyi "tartışmalı arazi" ilan etti ve camiyi ibadete kapattı.

1980'lerde Dünya Hindu Konseyi (VHP) ve BJP, Ayodhya'da bulunan araziye sahip olmak adına kampanya yürütmeye başladı.

1987'de devlet kanalında yayınlanmaya başlayan ve 18 ay devam eden Ramayana adlı dizide Tanrı Rama ve hikayesi anlatıldı. Dizide Tanrı Rama'nın, Babri Camisi'nin bulunduğu yere, Ayodhya Krallığı’na dönmesi gibi konular aktarıldı.

Hindu Tanrı Üçlemesi'nde (Trimurti) yer alan Vişnu'nun yedinci bedenlenmesi (Avatar) olduğuna inanılan Rama, ülkedeki Hindularca en çok sevilen ve saygı gösterilen "tanrılar" arasında yer alıyor.

Doğu Türkistan'da zulüm ve baskı bitmiyor! Her Türk haneye bir Çinli Doğu Türkistan'da zulüm ve baskı bitmiyor! Her Türk haneye bir Çinli

Kaynak: Mepa News, Euronews