Florya’daki gizemli paralar
Duruşmanın odak noktalarından biri, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in yeğeni ve İSPER AŞ çalışanı Murat Keleş’in savunmasıydı. Tutuksuz sanıklardan Ahmet Sari’nin itirafları, dosyadaki rüşvet ağının vahametini gözler önüne serdi. Sari, toplamda 169 milyon 500 bin TL tutarındaki rüşvet parasını Florya’daki Başkanlık Konutu’nda Murat Keleş ve babası Zafer Keleş’e teslim ettiğini öne sürdü.
Bu iddialar karşısında savunma yapan tutuklu sanık Murat Keleş, suçlamaları kesin bir dille reddetti. Sari ile hiçbir zaman görüşmediğini belirten Keleş, iddia edilen devasa meblağları hayatı boyunca görmediğini savundu. Ailece tutuklu bulunduklarını hatırlatan Keleş, tüm faaliyetlerinin kanuni sınırlar içerisinde kaldığını iddia ederek tahliyesini talep etti.
Metro İhalesi
Davanın bir diğer kritik ismi, Kirazlı-Halkalı Metro Hattı ihalesine fesat karıştırdığı iddiasıyla yargılanan İBB Raylı Sistemler Daire Başkanı Ceyhun Avşar oldu. Avşar, savunmasında projenin geçmişteki duraksama süreçlerini ve finansman sıkıntılarını anlattı. 2022 yılındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle müteahhitlere tanınan fesih hakkının projenin tasfiyesine sebep olduğunu belirtti.
Mevcut projede yaptıkları revizyonla 14 milyar 850 milyon liralık bir tasarruf sağladıklarını öne süren Avşar, ihalenin iptal ve yenileme süreçlerini "kamu menfaati" olarak nitelendirdi. İddianamede yer alan yaklaşık maliyetin sızdırıldığı ve ihaleye fesat karıştırıldığı yönündeki suçlamaların teknik dayanaktan yoksun olduğunu savundu.
Yargılama Mart sonunda devam edecek
Mahkeme heyeti, savunmaları dinledikten sonra duruşmayı 30 Mart Pazartesi gününe erteledi. Şu ana kadar 15 tutuklu sanığın ifadesinin tamamlandığı davanın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimindeki bürokratik mekanizmanın nasıl bir suç ağına dönüştüğüne dair kritik ipuçları barındırdığı görülüyor.




