Reuters’a konuşan dört kaynak, İsrail’e tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Suriye’deki yeni yönetimin güçlenmemesi için ABD’yi ikna etmeye çalışıyor. İsrail’in talepleri arasında Rusya’nın ülkedeki üslerinin kalması da var.
Konuya hakim dört kaynağın aktardığına göre, İsrailli yetkililer, Ankara tarafından desteklenen Suriye’nin yeni yönetiminin İsrail sınırları için tehdit oluşturduğunu Washington’a iletti.
ABD’li üç kaynak ve temaslarla ilgili bilgi sahibi diğer bir kaynağın verdiği bilgiye göre İsrail, Şubat ayında Washington’da ABD’li üst düzey yetkililerle ve sonrasında Kongre temsilcileriyle İsrail’de yapılan görüşmelerde bu görüşünü dile getirdi.
İki kaynağın verdiği bilgiye göre politikanın ana hatları İsrail tarafından hazırlanan bir metin ile üst düzey ABD’li yetkililere aktarıldı.
Kaynaklar konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler.
ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Century International’dan Aron Lund, “İsrail’in korkusu Türkiye’nin gelip bu yeni İslamcı yönetimi koruması, bunun sonucunda da (Suriye’nin) Hamas ve başka silahlı gruplar için bir üs haline gelmesi” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi, Haberin yazıldığı sırada soruları yanıtlamadı. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun makamı ile Suriye ve Türkiye dışişleri bakanlıkları açıklamada bulunmadı.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, sık sık Suriye yönetimine eleştiriler yöneliyor.
Saar, Suriye’nin Kürtlere düşman olduğunu ve ‘terörist’ geçmişe sahip olduğunu savunuyor.
Saar bugün yaptığı sosyal medya paylaşımında da “‘Cumhurbaşkanı (ki hiç seçilmedi!) Halk Meclisini atayacak.’ Ne güzel bir ‘demokrasi’ olacak!” ifadeleriyle Suriye’nin yeni anayasa çalışmalarına tepki gösterdi.
"İsrail, Washington'daki muhataplarından Ankara'ya güven verici mesajlar iletmelerini istedi."
Öte yandan, Israel Hayom, İsrail'in Suriye'de olası bir doğrudan ya da dolaylı askeri çatışmayı durdurmak için Türkiye'ye diplomatik mesajlar da gönderdiğini belirtti.