Dernek Başkanı Remzi Sanver, ‘çıkar amaçlı suç örgütüne üye olma’ ve ‘suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama’ iddialarıyla 17 Ekim 2025 tarihinde tutuklanarak Marmara Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Sanver’in cezaevindeki mevcudiyeti, derneğin idari işleyişini ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini zorlaştırdı.

Tüzük ihlali ve yargı süreci

Dernek tüzüğünün 28. maddesi, Büyük Üstatlık makamının herhangi bir sebeple boş kalması durumunda 3 ay içerisinde genel kurulun toplanmasını ve yeni seçim yapılmasını emrediyor. Sanver’in tutukluluğu sebebiyle bu yasal süre 20 Ocak 2026 tarihinde tamamlandı. Yönetim kurulunun tüzük hükümlerini işletmekten imtina etmesi ve genel kurulu toplama kararından uzak durması üzerine Ali Rıza Aral yargı yoluna gitti.

Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sunulan şikayet dilekçesinde, mevcut başkanın görevini ifa etmesinin imkansızlığı ve dernek yönetiminin yasal süreci askıda bırakması vurgulandı. Başvuruyu inceleyen İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi, derneğin yönetimindeki bu tıkanıklığı gidermek amacıyla geçici süreyle kayyum atanmasına hükmetti. Derneğin geleceğini belirleyecek olan kritik duruşmanın 20 Ekim 2026 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

Akademik kariyerden suç örgütü suçlamasına

Can Holding’e yönelik operasyonların ikinci dalgasında tutuklanan Remzi Sanver, Batı tipi eğitim kurumlarındaki kariyeriyle tanınan bir isim. Galatasaray Lisesi mezuniyetinin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan Sanver, 2011-2015 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde rektörlük görevini yürüttü. Sanver’in yönetiminde bulunduğu bu üniversitenin 2019 yılında Can Holding tarafından satın alınması, kendisi ile holding arasındaki bağların merkezini oluşturdu.

Mason locasında 'Büyük Üstat' sıfatıyla en üst basamakta yer alan Sanver, bu yapıların toplum nezdindeki imajını şeffaflaştırma iddialarıyla ön plana çıkmıştı.

Masonlardan Tekzip

İngiltere'den İsrail'e Sumud Filosu tepkisi
İngiltere'den İsrail'e Sumud Filosu tepkisi
İçeriği Görüntüle

“DÜZELTME ve CEVAP

10 Nisan 2026 tarihinde Baran Dergisi İnternet Haber Sitesinde “Mason locasına kayyum müdahalesi” başlığıyla yayımlanan haber gerçeği yansıtmamakta olup kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir. Mahkemenin kayyum atanmasına ilişkin bir kararı yoktur.

Olay, bir dernek üyesinin, dernek başkanlığının boşaldığı iddiası ile dernek Genel kurulunun toplantıya çağrılması talebiyle mahkemeye başvurmasından ibarettir. Davacının kayyum atanmasına yönelik bir talebi ve mahkemenin kayyum atanmasına ilişkin bir kararı yoktur. Çalışmalarını dernek tüzüğü, yasalar ve diğer mevzuata uygun ve düzenli şekilde sürdüren, genel kurullarını zamanında yapan Derneğimize kayyum atanmasını gerektirecek bir hukuki neden de bulunmamaktadır.

Dernek Başkanının tutukluluk durumu geçici nitelikte bir koruma tedbiridir. Kendisinin kişilik haklarını kullanma ehliyeti kısıtlanmadığından Türk Medeni Kanunu ve dernek tüzüğünün ilgili hükümlerinin, dernek başkanlığının boşaldığı yönünde yorumlanması hukuken mümkün değildir.

Derneğimize kayyum atandığı yönündeki haber asılsızdır. Dernek Başkanı, Yönetim Kurulu ve diğer tüm dernek organları görevlerine düzenli şekilde devam etmekte olup, bu görevlerin yerine getirilmesi bakımından herhangi bir hukuki engel bulunmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği Yönetim Kurulu ”