Nijer’deki eski sömürge gücü olan Fransa ile ilişkiler, Paris’in temmuz ayındaki darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u desteklemesinin ardından gerildi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, kendilerine Vatanı Koruma Ulusal Konseyi adını veren askeri cuntanın sözcüsü Amadou Abdramane şunları söyledi:

Fransa, Nijer’e yönelik saldırı hazırlıklarının bir parçası olarak çeşitli ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) ülkelerine güç konuşlandırmaya devam ediyor ve bunu bu toplumsal örgütle işbirliği içinde planlıyor.

Sahel bölgesinde yer alan Nijer ile ECOWAS’ın ilişkileri, “Bazoum’un göreve geri getirilmesi yönündeki diplomatik baskının başarısız olması halinde askeri müdahalede bulunmakla tehdit etmek” gerekçesiyle çıkmaza girmiş durumda.

Fransa’nın Fildişi Sahili ve Benin’e askeri uçaklar, helikopterler ve 40 zırhlı araç konuşlandırdığını söyleyen Abdramane, “Askeri kargo uçakları, Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve diğer ülkelere büyük miktarlarda askeri teçhizatın indirilmesine olanak sağladı” diye ekledi.

Fransız kuvvetlerinin geri çekilmesi

Nijer'deki askeri cuntanın Fransa ile yapılan çok sayıda askeri işbirliği anlaşmasını iptal etmesinin gerekçesi ise, 3 Ağustos’ta radikallere karşı daha geniş bir mücadele kapsamında ülkede yaklaşık bin 500 asker konuşlandırması oldu.

Nijer’deki askeri rejimi tanımayı reddeden Paris, cumhurbaşkanını deviren askerleri bu işbirliği anlaşmalarının tarafı saymıyor.

Bu arada askeri rejim, Fransız kuvvetlerinin Nijer’de ‘yasadışı’ olarak konuşlandığı konusunda ısrar ediyor.

Fransa Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, salı günü AFP’ye yaptığı açıklamada, Fransız ordusunun Nijer’den geri çekilmesi konusunda askeri rejimle görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Başkent Niamey’de, bir haftadan fazla bir süre boyunca her gün binlerce kişi, Fransız askerlerinin bulunduğu askeri üssün etrafında toplanarak ülkeden ayrılmalarını talep etti.

ABD Savunma Bakanlığı, Nijer’de konuşlandıran yaklaşık bin 100 ABD askerinin ‘ihtiyati tedbir olarak’ Niamey’den Agadez şehrine nakletmeye başladığını açıklamıştı.

Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkiyi kesiyor Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkiyi kesiyor

Nijer’deki askeri cuntanın, Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte’nin dokunulmazlığını kaldırması ve ülkeyi terk etmesi için süre vermesi, Fransa ile Nijer arasındaki ilişkileri iyice gerdi.

Fransa, askeri rejimin bu tür emirler vermeye yasal hakkı olmadığını vurgulayarak, bu kararı birkaç kez reddetti.

Nijer Başbakanı Ali Muhammed el-Emin Zeyn, geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada, Fransız kuvvetlerinin ‘çok hızlı’ bir şekilde geri çekilmesine ilişkin görüşmelerin yapıldığını ancak hükümetinin ‘çok şey paylaşılan bu ülkeyle iş birliğini sürdürmeyi’ umduğunu dile getirdi.

Zeyn ayrıca, darbeci liderlerin “3 yıllık bir geçiş dönemi” açıklamasının ardından ülkesinin ECOWAS ile anlaşmaya varabileceği yönündeki umudunu koruduğunu da ifade etti.