ABD merkezli medya kuruluşları benzer söylem benimseyerek yerel yetkililere atıfta bulunup saldırıdan DAEŞ'i sorumlu olduğunu duyururken, elde edilen deliller ise bu teoriyi doğrulamadığı iddia edildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, saldırının ardından militanların Ukrayna sınırına kaçmasının soru işaretleri yarattığını söylerken, “Bugün basında terör saldırısına ilişkin yer alan versiyonlara ve yetkililer tarafından yapılan açıklamalara gelince, bence nihai bir sonuca varmak için henüz çok erken. İlgili Rus kurumlarına, kendilerine ulaşan tüm bilgileri sakin bir ortamda analiz etmeleri ve ardından bazı sonuçlara varmaları için zaman verilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Antonov, ABD medyasında çıkan haberlere rağmen militanların Ukrayna sınırına kaçtığına dair objektif bilgiler karşısında ne düşüneceğini bilemeyenin sadece kendisi olmadığının altını çizerken, “Tam olarak neden oraya (Ukrayna yönüne) gidiyorlar? Bununla ne ilgisi var? Bugün bu sınırın ciddi bir şekilde tahkim edildiğini çok iyi bilmelerine rağmen. Ve bu konudaki bilgiler defalarca yayınlandı" diye vurguladı.

Saldırganların Ukrayna’ya kaçışı ve suçu DAEŞ'e atma girişimleri düşündürücü

Moskova’daki saldırının faillerinin Ukrayna sınırına yakın Bryansk bölgesinde gözaltına alınmasında rağmen ABD, saldırının arkasında DAEŞ olduğu teorisini yaydığı iddia edildi..

ABD’nin, saldırının sorumlusunun Ukrayna değil de DAEŞ olduğundan nasıl bu kadar emin olabildiği hala sır olarak kalırken, ABD’nin, DAEŞ'in saldırıya karıştığı konusunda neredeyse anında bilgi sahibi olabildiğini sorgulayan Sputnik’e konuşanTahran Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve siyaset uzmanı Seyed Mohammad Marandi, neredeyse en başından beri saldırıyla ilgili hiçbir gerçek detay yokken, ABD'nin bu kadar emin olabilmesi ya da Ukrayna'nın bu işin arkasında olmadığını bu kadar güvenle söyleyebilmesinin ‘çok garip’ olduğunu vurguladı.

Ayrıca ABD'nin başkent Moskova’da olası bir saldırı hakkında bu kadar detaylı bir seyahat tavsiyesi ya da uyarısı yayınlayabilmesinin de soru işareti yarattığının altını çizen İranlı uzman, şu soruları soruyor:

Ahmak fil ABD, Orta Doğu’da güdülmeye devam ediyor Ahmak fil ABD, Orta Doğu’da güdülmeye devam ediyor

“Yani, tüm bu spesifik detaylara sahip olmalarına rağmen Ruslara spesifik bir şey veremediler. Tüm bunlar bir şeylerin çok yanlış olduğunu düşündürüyor. Bir an için Washington’un yaymaya çalıştığı DAEŞ tezinin geçerli olduğunu varsayalım. Bu, ABD ya da Ukrayna'nın saldırıya dahil olduğu ihtimalini tamamen ortadan kaldırır mı? Ya da Batı ile DAEŞ arasında bir koordinasyon geçmişi var mı?

Marandi, kendi sorularına verdiği yanıtında ise şöyle diyor:

Btiyaç duyduğu bir dönemde, şekli ne olursa olsun yeni çatışma ve bölünmeleri kışkırtmak. Bu saldırılar zamansal ve siyasi bağlamdan ve Ukrayna'daki durum, Rusya'nın başarıları ve Putin'in yeniden seçilmesi de dahil olmak üzere dünyada meydana gelen pek çok olaydan ayrı tutulamaz. Rusların çoğu, Putin’i anavatanlarının prestijini dünyada yeniden kazandıran ulusal bir kahraman olarak görüyor.” dedi.