Pakistan'ın yeni kurulan parlamentosu, hile iddialarının gündeme geldiği ulusal seçimlerin bir koalisyon hükümetinin kurulmasında gecikmelere neden olmasından üç hafta sonra, Pazar günü Şehbaz Şerif'i ikinci kez başbakan olarak seçti.

Ulusal Meclis Başkanı Ayaz Sadık, Şerif'in gerekli olan 169 oyun üzerinde, 201 oy aldığını açıkladıktan sonra "Şehbaz Şerif'in Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak seçildiği ilan olunur." dedi.

Şerif, 92 oy alan hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın desteklediği aday Ömer Eyüp'ü geride bıraktı.

Şerif’in başbakan seçildiğine dair açıklama Han'ın desteklediği Sünni İttihad Konseyi (SIC) partisi tarafından protesto edildi. Milletvekilleri Han'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu ve Şerif'in seçimlere hile karıştırarak iktidara geldiğini iddia eden sloganlar attı.

AB'de savaş hazırlıkları sürüyor: Michel'den “Ekonomimizi 'savaşa hazır’ hale getirmeliyiz” açıklaması AB'de savaş hazırlıkları sürüyor: Michel'den “Ekonomimizi 'savaşa hazır’ hale getirmeliyiz” açıklaması

8 Şubat'ta yapılan seçimlere mobil internetin kapatılması, tutuklamalar ve şiddet olayları damgasını vurmuş ve sonuçların alışılmadık bir şekilde gecikmesi oylamaya hile karıştırıldığı suçlamalarını tetiklemişti.

Şerif, parlamentonun seçimlerden önce feshedildiği ve geçici bir hükümetin görevi devraldığı Ağustos ayına kadar sürdürdüğü görevine geri döndü. Seçimlerde hiçbir parti çoğunluğu sağlayamadı.

72 yaşındaki Şerif, Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz (PML-N) partisinin seçim kampanyasına öncülük eden üç kez başbakanlık yapmış Navaz Şerif'in küçük kardeşi.

Navaz Şerif yolsuzluktan hüküm giymiş ve ülke dışına kaçmak zorunda kalmıştı.

Han'ın desteklediği adaylar seçimlerde en fazla sandalyeyi elde etmiş ancak PML-N ve Pakistan Halk Partisi (PPP) bir koalisyon hükümeti kurmayı kabul etmiş, bu da kardeşinin kenara çekilmesiyle Şehbaz Şerif'in başbakan olarak seçilmesini sağlamıştı.

Şerif'in önceki döneminde hükümet kritik bir Uluslararası Para Fonu (IMF) anlaşmasını müzakere edebilmişti ancak süreç zorluklarla doluydu ve Nisan ayında sona erecek olan anlaşmanın gerektirdiği önlemler fiyatların artmasına ve yoksul ve orta sınıf hane halkları üzerindeki baskının artmasına neden oldu.

Yeni hükümetin bir yandan ülke ekonomisini destekleyecek bir sonraki anlaşma için IMF ile görüşmelere başlaması, diğer yandan da derinleşen yoksulluk nedeniyle artan hoşnutsuzlukla başa çıkması bekleniyor.

Hükümet ayrıca Han'ın destekçilerinin devam eden itirazlarıyla da mücadele etmek zorunda kalacak.

Perşembe günü ilk kez toplanan ülke parlamentosundaki oylama, hapisteki eski başbakan İmran Han'ın desteklediği adayların seçim sonucunu protesto etmesi ve Han'ın serbest bırakılması çağrısında bulunması nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşti.

Şahbaz Şerif kimdir?

1951 yılında Lahor'da doğan Şerif, bu şehirdeki 'Government College University'nin Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

Aile şirketinde çalışmaya başlayan ve bir iş adamı olarak yükselen Şerif, 1985 yılında Lahor Sanayi ve Ticaret Odası başkanlığına seçildi.

1988 yılında siyasete atılan Şerif, daha sonra PML-N'yi oluşturacak olan İslami Demokratik İttifak partisinden Puncab eyaleti parlamentosuna vekil olarak seçildi.

1993 yılında bir kez daha Puncab eyaleti meclisine seçildi. Burada muhalefet liderliğini yürüttü. 1997 yılında bir kez daha Puncab eyaleti parlamentosuna giren Şerif, bu kez eyaletin Başbakanı olarak seçilerek göreve başladı. 1999 yılındaki darbeye kadar bu görevde kaldı, darbenin ardından 2000 yılında aile üyeleriyle beraber Suudi Arabistan'a sürgün edildi. Suudi hanedanının Şerif ailesini ülkeye almak istediği belirtilmektedir.

Şerif, hakkında bazı cinayetlere dair davalar açılması sonrasında mahkemeye katılmak üzere Pakistan'a dönmeye çalışsa da, 2004 yılında tekrar Suudi Arabistan'a deport edildi. Şerif, 2007 yılında Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafından verilen kararla ülkeye geri döndü. Hakkındaki hapis cezalarından kefalet ödenerek kurtuldu. Bu cezaları "siyasi" olarak niteledi.

2008 genel seçimlerine katılmasına söz konusu cinayet davaları sebebiyle izin verilmedi. Aynı yıl düzenlenen eyalet seçimlerinde tekrar Puncab eyalet meclisine seçildi ve eyaletin başbakanı oldu. 2009 yılında farklı mahkeme kararlarıyla karşı karşıya kaldı. İlk kararla görevinden alınırken, ardından tekrar göreve iade edildi.

2013 seçimlerinde aynı göreve tekrar gelen Şahbaz Şerif, aynı zamanda çeşitli dönemlerde PML-N liderliği yaptı.

Şerif, 2017 sonrasında abisi Navaz Şerif'in başbakanlığının sona ermesinin ardından PML-N'nin lideri olarak seçildi. Aynı zamanda başbakanlık için partisi adına yarışsa da, başbakanlık görevine gelemedi. Bir dönem, hakkında para aklama suçlamalarıyla cezalar verilse de, PML-N lideri olarak görevine devam etti.

Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022 günü Pakistan meclisi tarafından ülkenin yeni başbakanı olarak seçildi ve 16 ay boyunca hükümeti yönetti.