Yaptığı açıklamalarda Trump şöyle konuştu:
"(CAATSA yaptırımları) Bu müeyyideleri kaldıracağız. Bunu söyleyebilirim. Sayın Cumhurbaşkanı vaktini harcamasın bu soruyu cevaplamakla, ben doğrudan söylüyorum; çok yakın konuşuyoruz. Marco Rubio da burada, Dışişleri Bakanımız; Scott Bessent da burada, Pete de burada, herkes burada. Bu ambargoları, bu müeyyideleri kaldırıyoruz artık vakti geldi. Biz dostlarımızın müeyyideli (ambargolu) olmasını istemiyoruz, bu çok basit. Biz dostlarımıza müeyyide uygulamıyoruz."
CAATSA Yaptırımları Nedir?
CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), Türkçe ismiyle "Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası" olarak tanımlanmaktadır. ABD Kongresi tarafından 2017 yılında onaylanarak yürürlüğe giren bu yasa, küresel ölçekte belirli ülkelerle stratejik ve askeri ilişkiler kuran aktörleri hedef almaktadır. Mevzuatın temel amacı; Rusya, İran ve Kuzey Kore’nin savunma, istihbarat ve enerji sektörleri ile büyük çaplı ticaret veya iş birliği gerçekleştiren üçüncü taraf ülkeleri ekonomik ve siyasi yaptırımlarla sınırlandırmaktır. Kanun kapsamında belirlenen 12 farklı yaptırım maddesinden en az beşinin seçilerek uygulanması yasal bir zorunluluktur.
Türkiye’ye Yönelik Uygulanan CAATSA Yaptırımları Nelerdir?
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemini tedarik etmesi, bu yaptırım mekanizmasının devreye girmesine sebep oldu. Aralık 2020 tarihinde yürürlüğe konulan kararlar, doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile kurumun üst düzey yöneticilerini hedef almıştır.
Bu çerçevede Türkiye'ye yönelik uygulanan başlıca kısıtlamalar şunlardır:
İhracat Lisansı Kısıtlaması: Savunma Sanayii Başkanlığının ABD menşeli askeri ekipman, ileri teknoloji ve ürünler için ihracat lisansı ile izin alması durdurulmuştur.
Finansal Sınırlandırmalar: SSB'nin ABD mali kuruluşlarından, Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi küresel finans kurumlarından kredi ve borç tedarik etmesi sınırlandırılmıştır.
Kişisel Yaptırımlar ve Vize Kısıtlamaları: Dönemin Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ile Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz yaptırım listesine dahil edilmiştir. Söz konusu bürokratların ABD sınırları içerisindeki olası mal varlıkları dondurulmuş ve kendilerine vize kısıtlaması getirilmiştir.




