Faydaları ve zararları konuşulan 5G ve 6G nedir. Din, ahlak ve kültürden soyutlanarak hudutsuzca gelişen bu teknolojiyle nereye gidiyoruz?

Dünya genelinde hala altyapı çalışmaları sürmekte olan 5G teknolojisi, şimdilik belirli bölgelerde kullanılabiliyor. Kullanıcılara düşük gecikmeli ve yüksek hızlı internet vadeden bu teknoloji, gelecek yıllarda yerini 6G'ye bırakacak. Peki, konuşulan 5G’nin faydaları ve zararları neler?

5G’nin sağlayacağı kolaylıklar?

Şimdilik avantajları ve insana sağlayacağı kolaylıkları konuşulan yüksek hızlı 5G teknolojisinde indirme hızlarının minimum zamana inmesi hedefleniyor.

Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, “6G sayesinde insanların yapay zeka ile olan etkileşimi büyük ölçüde artış gösterecek. Nesnelerin interneti, otonom araçlar, uzaktan yapılan ameliyatlar gibi pek çok konuda çığır açacak bir sürecin şekilleneceğini düşünüyoruz.” dedi.

5G teknolojilerinde indirme hızlarının yükseleceğini söyleyen Erkul, “İndirme hızları 10 ila 50 Gigabit seviyelerine kadar çıkabiliyor. 4. Nesil ağ teknolojileri gecikme sürelerini ciddi oranda düşürmüş olsa da 5G teknolojisiyle gecikmelerin minimum düzeye inmesi bekleniyor.

Bu ciddi düşüş sayesinde doktorlar, robotik teknolojilerin de yardımıyla başka bir şehirdeki hastayı ameliyat edebilecek ya da yüksek hızda, hareket halindeyken bile kesintisiz iletişim kurulabilecek.

5G teknolojileri sayesinde enerji kullanımı ve şehircilik gibi alanlarda da önemli tasarruf edilmesi bekleniyor. Tahminler, 2024 yılına kadar dünya çapında yaklaşık 1,9 milyar 5G aboneliği olacağını öngörüyor.” diye konuştu.

Yapay zekâ ve robotik çalışmalar

6G teknolojisinin getireceği yenilikleri değerlendiren Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, “5G teknolojisinin yaygın hale gelmesi ve 6G çalışmalarının da hız kazanmasıyla yapay zekâ ve robotik alanlarında hızlı bir ivme kazanılacağını düşünüyoruz.

6G sayesinde insanların yapay zekâ ile olan etkileşimi büyük ölçüde artış gösterecek ve yeni deneyimler kazanılmasının önü de açılmış olacak. Nesnelerin interneti, otonom araçlar, uzaktan yapılan ameliyatlar gibi pek çok konuda çığır açacak bir sürecin şekilleneceğini düşünüyoruz.

Yapay zeka algoritmaları çok yüksek işlem gücü gerektiriyor. Dolayısıyla bulut kullanımı da bir gereklilik halini alıyor. 6G bulutun işlem gücünü hızla uç aygıtlara, telefon, akıllı gözlük ve diğer tüm akıllı nesnelere taşıyacak.

Tabi yeni nesil ağ bağlantısı teknolojileri ortalama 10 yıllık süreçler halinde gelişiyor. İlerleyen dönemlerde bu süreler de daha kısa hale gelecektir.” ifadelerini kullandı.

5G’nin getireceği zararlar?

Birçok ülkede 5G’ye şüpheli bakılıyor. 5G’nin yayacağı radyasyon birçok bilim adamlarınca da doğrulanmış vaziyette. Örneğin Brüksel’de 5G şebekesinin kullanıma sunuldu. Fakat 5G şebekesi için hizmet veren antenlerden yayılan radyasyon miktarının tespit edilemediği için problem yaşandı. Halkın sağlığının tehlikeye gireceği konuşulmaya başlandı.

Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyon miktarı için Brüksel'de 6 volt/metre limiti bulunuyor. Bu limit, başkentte 4G üzerinden hızlı internet sağlanması konusunda operatörleri zor durumda bırakmıştı. Türkiye’de 5G için ilk etapta 6 GHz değerinin altında, 2,4 GHz değerinin üstünde frekanslar kullanılacak. BTK'nın bu frekanslar için belirlediği limit değer 15 volt/metre.

İnsan DNA’sına zarar veriyor

Beşinci nesil mobil ağ ya da kısa adıyla 5G, yüksek frekans ve yüksek bant genişliği kullanıyor. 28 ile 100 GHz arasında frekanslarda çalışıyor. Yüksek frekanslı 5G sayesinde 10 Gbit hızda ve çok düşük gecikmeye sahip internet sağlanabiliyor. 5G teknolojisinin yüksek hızda ve düşük gecikme ile internet sunabilmesi için yüksek frekanslı dalga boyları kullanılıyor. Bu dalga boyları, düşük frekanslı olanlardan daha fazla enerjiye sahip. Üstelik dalganın uzunluğu kısaldığı için daha fazla anten yerleştirmek gerekiyor. Yaklaşık olarak her 150 metrede bir baz istasyonunu güçlendirici antenler kullanmak gerekecek. Bu da şehrin içerisinde her yerde antenler görmemize neden olacak. Antenlerin sayısındaki artış, düşük frekanslı radyo dalgalarında artışa neden olacak ve vücudumuzun bu dalgalardan olumsuz etkilenme ihtimali artacak. Bilim insanları, 5G’nin yaydığı radyasyonun insan DNA’sına zarar vereceğini ifade ediyor.

Beyin tümörü vakasında yüzde 34 artış

İngiltere'de Kanser Araştırma Merkezi (CRUK) 90'lı yıllardan 2016'ya cep telefonu kullanımının yüzde 500 oranında arttığını, buna bağlı olarak beyin tümörü vakarının da eskiye nazaran yüzde 34 oranında artış gösterdiğini açıkladı. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi ise cep telefonlarını 2011'de "kansere yol açabilecek etken" olarak tanımlamıştı. Anlaşılan o ki, 5G ve 6G ile tümör vakalarında artış tavan yapacak.

5G’de güvenlik açıkları

5G hakkındaki tehlike riski sadece sağlık alanıyla sınırlı değil. 5G'nin özelliklerini kapsamlı bir güvenlik analizinden geçiren ETH Zürih, Lorraine Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi araştırma görevlileri, şu andaki hizmet kapasitesiyle pek çok güvenlik açığının bulunduğunu, bu durumun sayısız siber saldırıya yol açabileceğini belirtiyor.

Nereye gidiyoruz?

Dinden, ahlaktan ve kültürden ayırarak ve had hudud bilmeden teknolojide ilerleyen düşünce, insanlara kolaylık sağladığını zannederken aynı zamanda dünyayı bir cehenneme, insanı da insanlıktan uzaklaştırıp o cehenneme sürüklediğinin farkında mı acaba?