Terörist Yahudi devleti İsrail, Gazze ve Batı Şeria’da katliamlara devam ederken, ABD de Lübnan’a yönelik hamleler yapıyor. Haçlı-Siyonist destekli İsrail, Gazze’de katliamlarına devam ederken ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan’a Hizbullah’ın silah bırakması karşılığında yeni plân sundu.

Barrack’ın geçen ayki Beyrut ziyaretinin detayları ortaya çıktı. ABD’nin Lübnan’a “yeni bir teşvik paketi” sunduğu ifade ediliyor. ABD, İran’ın finanse ettiği Hizbullah’a yeni bir fon sağlanacağını, Suudi Arabistan ve Katar gibi körfez ülkelerinin de bu fona katkı sağlayacağını iddia etti.

27 Kasım 2024’te İsrail ile ateşkes anlaşması yapan Lübnan’ın topraklarının hâlâ bir kısmı İsrail saldırılarıyla karşı karşıya. İsrail-Lübnan çatışmasında 4 binden fazla insan öldü; tahmini ekonomik zarar ise 11 milyar dolar. Bu Lübnan parasıyla 984 trilyon 701 milyar 322 milyon liraya tekabül ediyor.

Lübnanlı araştırmacı Tevfik Şuman, The New Arab'a verdiği demeçte, "Bu cazip ekonomik önerinin ardında karmaşık siyasi ve güvenlik hesaplamaları gizli. ABD’nin fonlayacağı bölge tanımsız kalırsa Lübnan fiilen koparılmış bir hâlde uluslararası gözetim altına girebilir” uyarısında bulunuyor.

Ekonomi uzmanı Mounir Younes, Güney Lübnan'da güvenli bir ekonomik bölge kurulmasının potansiyel faydalar sağlayacağını düşünüyor ancak Lübnan-İsrail çatışmasının bitirilmesi için uluslararası garantiler talep edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Ankara'da Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 752. vuslat yıl dönümü dolayısıyla Şeb-i Arus töreni yapıldı
Ankara'da Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 752. vuslat yıl dönümü dolayısıyla Şeb-i Arus töreni yapıldı
İçeriği Görüntüle

Tom Barrack’ın Beyrut ziyaretinden sonra Lübnan kabinesi Hizbullah’ın silahsızlandırma plânını onayladı. Ayrıca Lübnan’ın IMF’den de 3 milyar dolarlık bir finansman alacağı konuşuluyor. Ülkenin güney kısmının yeniden toparlanabilmesi için 20 milyar dolar civarında paraya ihtiyaç olduğu söyleniyor. Hizbullah’ın silah bırakması karşılığında Lübnan’a para kesesi gösteriliyor. Ancak Hizbullah da İsrail’in işgal ettiği köylerden çekilmesini talep ediyor. Aslında Gazze’de Hamas’a uygulanan tuzağın bir benzeri Lübnan’da Şii İran destekli Lübnan üzerinde deneniyor.