10 Mart’ta Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Bakan Musaid el-Ayban ve İranlı mevkidaşı Ali Şamhani, yaklaşık yedi yıl aradan sonra iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden başlatmak için Çin’in himayesinde Pekin’de bir anlaşma imzaladı. Bu, herkes için beklenmedik bir sürprizdi.

O dönemde gündeme gelen sorular, ‘Suudi Arabistan - Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi, Suriye’nin Arap Birliği’ne dönmesi ve Mısır - Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi, Irak’ta bir miktar göreli istikrar ve Yemen’de sürekli ve ilan edilmemiş bir ateşkes’ de dahil bölgede esen barış rüzgarlarının başarıya ulaşma ihtimali hakkındaydı.

Şarku’l Avsat’a konuşan analistler, bölgenin onlarca yıldır tanık olmadığı bu gelişmeler ve açıklık konusunda temkinli bir iyimserlik ifade ediyor. Ayrıca bu ateşkesin iyi niyet, nüfuz ve bölgesel genişleme hırslarından vazgeçme ve kararları eyleme dönüştürme dahil olmak üzere birçok sınavdan geçtiğini dile getirdiler.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde’deki son Arap zirvesinde Arap ülkelerinin, halklarının çıkarlarını sağlayacak ve haklarını koruyacak şekilde barışa, iyiliğe, iş birliğine ve inşaya doğru ilerlediğini vurgulayarak, “Bölgemizin çatışma alanına dönüşmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Arap liderler, önemli siyasi ve ekonomik konuların çözüme kavuşturulmasındaki başarısından sonra Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne tanık olan ve tarihi olarak nitelendirilen Cidde Zirvesi’nde (AFP)
Arap liderler, önemli siyasi ve ekonomik konuların çözüme kavuşturulmasındaki başarısından sonra Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne tanık olan ve tarihi olarak nitelendirilen Cidde Zirvesi’nde (AFP)

Analistler, bölgedeki tüm tarafların son yıllarda yüksek bir maliyeti olan askeri, güvenlik, siyasi ve ekonomik çekişmeye ulaştığına inanıyor. Analistler, İran’ın davranışlarında ciddi bir değişim olduğunu söylerken, uzmanlar ise bölge ülkeleri arasındaki anlayış ve koordinasyonun bazı tarafların kaygılarını giderebileceğine ve belki de bu davranışı tüm bölge ülkelerinin çıkarlarına hizmet edecek şekilde değiştirebileceğine dikkati çekti.

Başarılı sakinlik fırsatı

FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı FBI'nın sorguladığı İsrailli tarihçi Pappe: Yaşananlar Siyonist projenin sonunun başlangıcı

Körfez Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Abdulaziz bin Sakr, sakin çabaların nispeten başarılı olacağını söyledi. Bin Sakr’a göre son dönemde bölgeye nüfuz eden yeni uzlaşma rüzgarlarının bölgesel istikrarın derecesine de yansıyacağını söylemek için ise henüz çok erken.

Şarku’l Avsat’a konuşan Bin Sakr, “İran ile önceki uzlaşma girişimleri de dahil olmak üzere, uzlaşma ve bölgesel fikir birliğine ulaşma konusundaki önceki deneyimler uzun sürmedi. Bazı bölge ülkeleri içinde, disiplini sürdürmek ve bölgesel istikrar kurallarına saygı duymakla ilgilenmeyen etkili güçler vardı. Böylece iyimser bir duruş oluşturabiliriz, ancak büyük bir dikkatle” dedi.

Dr. Abdulaziz bin Sakr, “Yeni uzlaşma rüzgarları olumlu ve sevindirici bir gelişmedir. Devamlılığı, iyi niyetlerin geliştirilmesi ve uzlaşma girişimlerinin bölgesel çatışmaları ve farklılıkları çözmeye yönelik fiili girişimlere dönüştürülmesi, ayrıca istikrarsızlığın kaynağı olan etki, kontrol ve bölgesel hegemonya kurma girişimlerine son verilmesi koşuluyla bölgedeki tüm ülkelerin istikrarına ve refahına olumlu yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İstanbul Üniversitesi Hukuk ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Samir Salha, uyum ve ayrışma durumunu sona erdiren olumlu ve gerçek bir atılım gerçekleştirme yolunda başarı şansının var olduğunu açıkladı. Salha, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bölgedeki aktif ve etkili siyasi liderlerin bölgesel ateşkes planlarının gerisinde kalınması gerektiği şeklinde tercüme edilen kanaatleri, bu yönde ilerlemenin ve yeni bir bölgesel sahne oluşturmanın gerisinde bugüne kadar gelmenin yolunu açtı” dedi.

Salha, “Yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde arzu, ihtiyaç, değişkenler ve denge oyunu vardır. Tüm bu faktörlerin, bu aşamada hepimizin takip ettiği bölgesel sahnenin oluşmasında etkisi olmuştur. Faiz politikalarının ve kâr zarar hesaplarının var olduğu da bir gerçektir. Ancak bana göre değişim talebine ve birçok olumlu yönü olan, anlayış ve koordinasyonun gerekli olduğu açık bir politikanın benimsenmesine yönelik yeni bir kanaat var” açıklamasında bulundu.

Samir Salha, bölge ülkelerinin içişlerine dış müdahalenin yanı sıra bölge ülkeleri ve halklarının çıkarlarının ve bu ülkelerin sahip olduğu zenginliklerin bu yeni kanaatlerin oluşmasında temel ve önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Arap İran Çalışmaları Merkezi Müdürü Dr. Muhammed Sadegian, bölgedeki tüm tarafların son yirmi yılda var olan güvenlik, siyasi, ekonomik ve askeri mücadelenin yüksek bir maliyeti olduğuna sonunda ikna olduğuna inanıyor. Sadegian, “Böylece, bölgedeki tüm tarafların çıkarlarını belirleyerek ve gerçekleştirerek, işbirliği ve koordinasyon için yeni ve daha iyi seçeneklerin ortaya çıkması mümkündür” dedi.

Sadegian, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, taraflar arasında geçen yirmi yıl boyunca yaşanan kapışmanın herhangi bir sonuca ulaşamadığınız söylerken, “Bu nedenle herhangi bir kazanan taraf, aynı zamanda bir kaybedendir. Çünkü sonuçta bu ülkeler ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel, atletik olarak gençlik, kadın ve her düzeyde birbirleriyle bütünleşebilirler” şeklinde konuştu.

Dr. Muhammed Sadegian, “Bu ilişkilerin kırmızı halı üzerine serildiğini düşünmüyorum, bölge ülkeleri arasında sorunlar var. Bu, Avrupa, Güney Amerika veya Asya olsun, tüm bölgelerde sorunlar olduğu için durum normaldir. Bunlar, bölgesel ve küresel ulusal güvenliğin farklı bakış açıları ve tanımlarıdır” ifadelerini kullandı.

Sadegian, “Ancak tüm taraflar, masaya oturduğunda, ortaya çıkabilecek herhangi bir fikir birliğini veya anlayışı benimsemek için asgari düzeyde ortak paydaya ulaşmaya çalışmalıdır. Bu, tüm ülkelerin ve bu bölge halklarının çıkarınadır” dedi.

Wang Yi, Pekin’de Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban ve İranlı mevkidaşı Ali Şamhani arasında arabuluculuk yapıyor (SPA)
Wang Yi, Pekin’de Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban ve İranlı mevkidaşı Ali Şamhani arasında arabuluculuk yapıyor (SPA)

İran dönüşümünün ciddiyeti

Dr. Bin Sakr, İran’la iş yapmayı ‘zor ve karmaşık’ bir mesele olarak tanımlarken, İran’ın davranışlarında ve bölgesel düzeyde pozisyonlarında radikal değişiklikler olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkana kadar aşırı iyimser olmama çağrısında bulundu.

İran’ın davranışını tahmin etmenin zorluğunun en belirgin örneklerinden biri, İran Ulusal Petrol Şirketi İcra Direktörü Muhsin Hocasteh Mehr tarafından kısa süre önce ilan edildiği üzere, Tahran’ın ‘Araş’ olarak adlandırdığı Dorra sahasında sondaja başlamak için tüm hazırlıklar yapıldığıdır. Bu durum, sahayı Suudi Arabistan ile paylaşan Kuveyt tarafından reddedildi. Öte yandan Suudi Arabistan, Dorra sahasının tamamı da dahil olmak üzere bölünmüş batık bölgedeki doğal kaynakların mülkiyetinin yalnızca Suudi Arabistan ve Kuveyt Devleti arasında paylaşıldığını dile getirdi.

Aynı şekilde ABD Donanması ayrıca, İran’ın perşembe günü şafak vakti Hürmüz Boğazı yakınlarında iki petrol tankerine el koymaya çalıştığını ve birine ateş açtığını açıkladı. Aktarılana göre ABD Donanması’nın uyarısının ardından İran gemileri geri çekildi ve iki ticaret gemisi seferlerine devam etti.

Bin Sakr’a göre İran, karar alma mekanizmasında dünyanın en merkezi ülkelerinden biri olmasına rağmen, onunla baş etmek zor ve karmaşıktır. Dr. Abdulaziz bin Sakr, “Yabancı ülkelerin İran’la ilişkileri, başta Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı olmak üzere ülkenin paravan kurumları olan siyasi ve diplomatik kurumları aracılığıyla yürütülüyor. Ancak müzakere ve anlaşmaların yapıldığı bu kurumların, sınırlı güç ve etkiye sahip kurumlar olduğunu keşfetmek zor değildir. Ayrıca aşırı ideolojik güçler, devletin gerçek karar ve davranışlarını kendi kurumları aracılığıyla kontrol etmektedir ve bu ideolojik kurumların, devleti temsil eden paravan kurumların konumlarıyla her zaman örtüşmeyen kendi gündemleri vardır” dedi.

Körfez Araştırma Merkezi Başkanı, “İran Devrim Muhafızları’nın liderliği, devletin dış politikasının doğasını ve bölge ülkeleri ve dünya ile ilişkilerinin doğasını belirlemede çok önemli bir rol oynuyor. Bundan sonraki aşamada bölgesel ilişkilerin seyrini ve gelişimini belirleyecek asıl soru da burada yatıyor: Devrim Muhafızları ve onun dış kollarının, bölgesel istikrarı güçlendirmede çıkarı var mı?” ifadelerini kullandı.

Söz konusu soruyu kendisi cevaplayan Dr. Abdulaziz bin Sakr, “Kişisel olarak, İran’da iktidarın oluşumunda ideolojik kanadın kalıcı ve gerçek bölgesel istikrarın sağlanmasının gerekliliklerine bağlılığı konusunda iyimser değilim. Çünkü bu hedef, tavizleri ve ideolojik kurumların davranışlarında köklü bir değişikliği gerektiriyor. İdeolojik kanadın benimsediği iki temel ilkeden feragat edilmesini gerektiriyor. Bu ilkeler, bölge devletlerinin içişlerine müdahale ilkesi ve stratejik hedeflere ve diğer nüfuz ve bölgesel genişleme araçlarına hizmet eden silahlı ideolojik milislerin kurulması yoluyla bölgesel nüfuz üslerinin inşasında genişleme ilkesidir” dedi.

Bin Sakr, “Henüz İran’ın Lübnan, Irak, Suriye ve Yemen gibi İran varlığının önemli bir oyuncu olduğu istikrarsızlık alanlarından davranışlarında radikal bir değişikliğe işaret eden cesaret verici bir kanıt yok” dedi.

Bu noktada Dr. Samir Salha, bir sonraki aşamada İran siyaseti hakkında konuşmak için çok erken olduğuna inanıyor ve İran’ın bölgede yeni ilan ettiği değişim ve açıklık ‘arzusunu’ test etmek için biraz bekleme çağrısında bulunuyor.

Salha, “Ancak bekleme uzun sürmeyecek. Çünkü pek çok testin olduğu bir geçiş aşamasındayız. İran’ın dönüşümünün nedenleri biliniyor; İran’ın iç politikalarında ve bölge ülkeleriyle ilişkiler düzeyinde bir tıkanıklık var. İran, bölgesel bir izolasyon içinde yaşadığını ve bu izolasyonun siyasi, ekonomik ve güvenlik açısından daha fazla yük ve stratejik nitelikte kayıplar getireceğini düşünüyor. Ancak değişimin peşinden gitmeye karar verdi. Ama sonuçlarını bilmek, bölge ülkelerinin politikalarını gözden geçirme taleplerine cevap verip vermeyeceğini, şu ana benimsediği bazı politikalardan vazgeçip vazgeçmeyeceğini ve İran ile bölgedeki birçok ülke arasındaki tarihi tartışmalı krizleri sona erdirecek anlayışlar konusunda gerçek bir diyalog masasına gidip gitmeyeceğini görmek için, İran’ın dönüşüm ve değişim kararını tercüme etme yöntemini takip etmek gerekiyor” dedi.

Dr. Muhammed Sadegian ise İran’ın anlaşmaya varma konusunda iyi niyetli olduğunu belirtirken, “Bazı bölge ülkelerinin İran’ın davranışları, anlayışları, koordinasyonu ve yok edebileceği işbirliği konusunda bazı endişeleri var. İran, bölgedeki tüm ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek şekilde davranışı değiştirebilir” ifadelerini kullandı.

Sadegian, “İran’ın konumunu savunmak istemiyorum. Ama İran’ın bölgedeki ülkelerden biri olduğuna ve bu nedenle çıkarları ve amaçları olduğuna ve bölgedeki diğer ülkeler gibi ortaklık, işbirliği ve koordinasyon oluşturmaya çalıştığına inanıyorum. Barış için Hürmüz projesini önerdiğini hatırlıyorum. Ancak o zamanki siyasi durum nedeniyle buna cevap verilmedi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin döneminde bölgede barış ve güvenlik için bir forum da önerdi, ancak buna da yanıt verilmedi. Şu an bölgede İran dışişleri bakanı tarafından Körfez gezisi sırasında ortaya koyulan bir öneri olarak, bölgede barış ve güvenlik için bir forum kurulması için bir çağrı daha var, çünkü işler ve koşullar çok iyileşti” dedi. Arap İran Çalışmaları Merkezi Müdürü ayrıca, “Sahada hareket eden yürütme programlarına göre hareket etmek zorundayız. Bu tür programlar anlayışların benimsenmesine zemin oluşturmaya katkıda bulunabilir. İran’ın kendisini İsrail, ABD ve birçok şey tarafından tehdit edilen bir ülke olarak gördüğünü bilmeliyiz. Dolayısıyla işbirliği, koordinasyon ve diyalog tablosu olduğunda, bu yönde giderilebilecek çok fazla endişe mevcut” açıklamasında bulundu.

Abdullahiyan, geçen Haziran ayında Tahran’da Prens Faysal bin Farhan’ı kabul etti (Şarku’l Avsat)
Abdullahiyan, geçen Haziran ayında Tahran’da Prens Faysal bin Farhan’ı kabul etti (Şarku’l Avsat)

Bölgenin geleceği

Analistler, Ortadoğu’daki istikrarın geleceğine ilişkin vizyonlarında farklılık gösteriyor. Bazıları bunu muğlak, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle bağlantılı olması nedeniyle şekillenen harita hakkında konuşmak için henüz çok erken bulurken, diğerleri bölgenin uzlaşmaya doğru gittiğine inanıyor.

Konuyla ilgili olarak Dr. Abdulaziz bin Sakr, “Bölgenin geleceği, bölgesel tarafların pozisyonlarına veya niyetlerine indirgenemez. Dış güçler ve uluslararası gelişmeler, bölgesel durumun doğasını olumlu veya olumsuz doğrudan etkiler” dedi.

Körfez Araştırma Merkezi Başkanı ise Ukrayna’da devam eden çatışma ve sonuçlarının bölgesel duruma net yansımaları olacak. Dr. Abdulaziz bin Sakr, “Bölgesel istikrarın geleceği bu aşamada muğlak bir konudur ve iç içe geçmiş, etkileri fark edilebilen, ancak seyri ve nihai sonuçları tahmin edilemeyen bölgesel ve uluslararası gelişmeleri beklemektedir” dedi.

Hukuk ve uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Samir Salha da yeni bölgesel ittifaklar kurulmasını uzak bir ihtimal olarak görürken, değişim sürecinin kendisini ve nasıl olacağını takip etmenin, ardından bu somut pratik adımların sonuçlarını bölge ülkeleri ve özellikle de son yıllarda ilişkileri mesafeli ve gergin olan ülkeler arasında sahada takip etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Samir Salha, “Dış boyut bölge ülkelerini politikalarını gözden geçirmeye itebileceğinden, bir sonraki aşamada bölgesel anlayış haritasının şekli hakkında konuşmanın, erken bir mesele olduğunu düşünüyorum. Ancak bu, bölgedeki pek çok ülkenin dış dünya ile ilişkilerinde pratik bir tercüme, bir kopuş ya da değişim gördüğümüz anlamına gelmiyor. Bu ittifaklar -bence- bölge ülkeleri ile bazı bölgesel ve uluslararası oyuncular arasında bu kadar kolay ve hızlı bir şekilde değişmeyecek” dedi.

Salha, “Pozisyonların pratik tercümesi veya özellikle İran tarafında değişimle ilgili duyduklarımız konusunda temkinli bir şekilde iyimser olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Arap İran Çalışmaları Merkezi Müdürü Dr. Muhammed Sadegian ise bölgenin uzlaşmaya doğru gittiğine inanıyor. Sadegian, “Ancak bunu başarmak için bölgedeki siyasi rejimlerin, şu anda var olan olumlu atmosferden tüm bölge ülkelerinin çıkarlarını gözetecek şekilde yararlanması gerekiyor” dedi.

Sadegian ayrıca, “İyimserim, ama bu atmosferden tam olarak yararlanma konusunda bazı endişelerim var. Bu nedenle şu veya bu ülkede Arap ve İran tarafları arasındaki ilişki ve koordinasyonu istemeyen taraflar olabilir. (…) Bu güvenlik ve siyasi kapışmaya bir son vermeli, bunu arkamızda bırakmalı ve yeni bir durum ve algıyı beklemeliyiz” şeklinde konuştu. 

Şarku'l-Avsat