Starbucks, ABD ve Kanada’daki 18 binden fazla mağazasını kapsayan incelemenin ardından yaklaşık 250 şubenin kapatılacağını duyurdu. Şirket, bazı mağazalarda istenen müşteri deneyiminin sağlanamadığını, bazı şubelerde ise kabul edilebilir mali performansa ulaşılması için bir yol görülmediğini bildirdi.
Kapatma kararı, Starbucks’ın Kuzey Amerika’daki mağaza ağının yaklaşık yüzde 1’ine karşılık geliyor. Şirket yeniden yapılanma kapsamında yaklaşık 300 milyon dolarlık maliyet öngörürken, daha önce açıkladığı yeni mağaza açılış hedefini de aşağı çekti.
Boykot satışları daha önce de vurdu
Starbucks, Gazze’de başlayan katliamın ardından dünya genelinde yürütülen boykot kampanyalarının en önemli hedeflerinden biri hâline geldi. Şirket yönetimi daha önce Orta Doğu’daki mağaza trafiği ve satışlarında ciddi kayıplar yaşandığını açıklamış, ABD’deki protesto ve boykotların da şirket performansını etkilediğini kabul etmişti.
Boykotun etkisi Orta Doğu’da daha açık biçimde görüldü. Starbucks’ın bölgedeki işletmeciliğini yürüten Alshaya Group, 2024 yılında çoğunluğu Starbucks operasyonlarında olmak üzere 2 binden fazla çalışanı işten çıkarma kararı aldı. Şirketin bölgedeki faaliyetlerinin Gazze sebebiyle düzenlenen tüketici boykotlarından ciddi biçimde etkilendiği belirtilmişti.
Kararlı boykot şirketlerin belini büküyor
Starbucks son 250 mağazalık kapanma kararını doğrudan Gazze boykotuna bağlamasa da şirketin son yıllarda satış kayıpları yaşadığı ve boykotların özellikle bazı pazarlarda ciddi baskı oluşturduğu biliniyor.
Gazze’deki katliama tepki olarak sürdürülen kararlı tüketici boykotu, İsrail’le ilişkili küresel şirketlerin gelirlerini, büyüme planlarını ve mağaza ağlarını doğrudan etkileyen ekonomik bir baskı unsuruna dönüşüyor. Starbucks’ın yüzlerce mağazayı kapatma kararı da bu tablonun dikkat çekici örneklerinden biri olarak öne çıkıyor.




