2023'ün ilk yarısında “dünyanın en zengin insanları”nın servetleri toplam 852 milyar dolar arttı. Milyarderler arasında en çok kazanan, Spacex’in CEO’su ve Twitter’ın sahibi Elon Musk oldu.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre hazırlanan Bloomberg Milyarderler Endeksi'nin her bir üyesi geçtiğimiz altı ay boyunca günde ortalama 14 milyon dolar kazandı. Bu, ekonominin Kovid-19 kaynaklı bir çöküşten toparlandığı 2020'nin son yarısından bu yana milyarderler için en iyi yarı yıl oldu.

Fransız iş adamı Bernard Arnault 199 milyar dolarla dünyanın ikinci sırasında bulunuyor. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 155 milyar dolarla üçüncü oldu.

İsrail, UCM'nin Netanyahu hakkındaki olası tutuklama kararına karşı yoğun diplomasi yürütüyor İsrail, UCM'nin Netanyahu hakkındaki olası tutuklama kararına karşı yoğun diplomasi yürütüyor

Sıralama şöyle oldu:

Elon Musk 247 milyar dolar, Bernard Arnault 199 milyar dolar, Jeff Bezos - 155 milyar dolar, Bill Gates 134 milyar dolar, Larry Ellison 132 milyar dolarlık bir servete sahip.

Küresel borçlar 300 trilyon dolardı

Küresel borçlar geçen yıl, yıllık bazda 299 trilyon dolara geriledi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), "Küresel Borç Monitörü" raporunu yayımladı.

Buna göre, küresel borcun nominal değeri 2022 yılında 4 trilyon dolar civarında düştü ve 2021 yılında aşılan 300 trilyon dolar eşiğinin altına geriledi.

Ancak, kalkınmakta olan dünyanın borcu 98 trilyon dolar ile yeni rekor kırdı. Hindistan, Meksika, Rusya, Singapur ve Vietnam borçları en çok artan ülkeler oldu.

Melih Oktay: İslâm’ın emirlerini uygulayabilmek için ittifaklar kurmak gerek

Kapitalist zihniyetin koruyucuları, “düzensizlik düzeni”nde parayı götürüyor. Nereye kadar? Akademisyen Melih Oktay’ın görüşlerini aldık.

Melih Oktay, mevcut sistemle dünyanın yönetilmeye devam edilmesi hâlinde gelir adaletsizliğinin daha da artacağını vurgulayarak, “Bunun yerine ‘Bütün Fikir’e dayalı bir dünya görüşüyle devam edilmesi gerekiyor yola. Önce kendimizden yola çıkmalıyız. Daha sonra da bunu küresel çapta yaymaya gayret etmeliyiz. İslâm’ın iktisat üzerine buyurduğu emirleri yerine getirmeliyiz. Zekât bahsi mesela…” dedi.

Kapitalist sistemi yaşatmak isteyen devlet-toplulukların, İslâmî hassasiyetle hareket etmeye çalışan devletlere müsaade etmemek için elinden geleni yapacağını söyleyen Oktay, “İslâm’ın kusursuz nizamını yayabilmek için önce kendimizi geliştirmeliyiz. İkinci bir husus ise ittifaklar… İttifak kurulmalı bunlara karşı. Mesela, Mısır’da İhvan varken, Muhammed Mursi’yle olabilirdi. Şimdi de Taliban yönetimindeki Afganistan İslâm Emirliği olabilir. Bu ittifaklar geliştikçe, cazibe noktası olur Türkiye. Mursi’yi indirerek bu işi baltaladılar mesela, önemliydi bizim için.” ifâdelerini kullandı.

Şu an dünyada “adaletsizlik sebebiyle küresel bir iç savaşın yaşandığını” söyleyen Oktay şöyle devam etti: “Mesele sadece iktisadi de değil. Belki Avrupa ve ABD’nin adaletsizliği iç savaşla bulacaktır. Küresel iç savaş derken, ‘dünya tek bir ülke ve her yerde bunlara karşı baş kaldıranlar var’ diyorum. Zaten Avrupa’da dipten gelen dalgayı hissediyoruz, hatta görüyoruz bile. ABD’de de durum böyle.”

Not: Melih Oktay ile bu hususta röportaj yaptık, önümüzdeki süreçte tamamını yayınlayacağız.

Haber: Oğuz Can Şahin