Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir yönetmelikle, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazileri sezonluk olarak kiraya verilebilecek.

Yönetmeliğe göre, kiralanacak arazilerin tespiti için il ve ilçe müdürlükleri bünyesinde 5 asil, 2 yedek üyeden oluşan Arazi Tespit Komisyonları kurulacak. Komisyonlar, kadastro verileri, uydu görüntüleri ve yerinde yapılan kontrollerle arazi tespitini gerçekleştirecek.

"Gördükleri karşısında vicdanı onu Filistin’e götürdü" "Gördükleri karşısında vicdanı onu Filistin’e götürdü"

Kiralama işlemleri şu şekilde gerçekleşecek:

Arazinin tespiti: Komisyonlar, içinde bulunulan yılın 1 Eylül'ünden, bir sonraki yılın 31 Ağustos'una kadar olan sürede işlenmeyen arazileri tespit edecek. Dikili ve örtü altı araziler kiralama kapsamına alınmayacak.

İlan: Kesinleşen kiralanacak araziler listesi, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde 7 gün süreyle ilan edilecek.

Başvuru: İlan edilen arazileri kiralamak isteyenler, talep formunu doldurarak il müdürlüğüne başvuracak. Başvurular, Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de yapılabilecek.

Öncelikli kiralama: Kiralama öncelikle arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Birden fazla istekli olması durumunda en yüksek teklifi veren araziyi kiralayabilecek.

Kira bedeli: Kira bedeli, Komisyon tarafından belirlenen rayiç kira bedelinden düşük olamayacak. Emsal kira bedeli belirlenirken, piyasa koşullarını yansıtan araziler dikkate alınacak.

Sözleşme ve teslim: Kiraya verilecek arazi, sözleşme tarihinden itibaren 15 gün içinde kiracıya teslim edilecek.

Desteklerden yararlanma: Kiralanan araziler Bakanlık kayıt sistemine kaydedilecek ve kiracılar tarımsal desteklerden yararlanabilecek.

Kira bedelinin ödenmesi: Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Arazi sahibine ulaşılamaması durumunda, kira bedeli kamu bankasında araziye özgülenerek açılacak 3 aylık vadeli hesapta değerlendirilecek.

Yönetmelik, tarım arazilerinin atıl kalmasını önlemeyi ve tarımsal üretimi artırmayı hedefliyor. Ayrıca, arazilerin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlerin tarımsal üretime katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor.