Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, İsrail'deki sosyal ağlarda Araplara karşı ırkçı, düşmanca ve şiddet içerikli provokasyonların sayısı ve içeriğinde geçen yıl yüzde 16 oranında bir artış kaydedildi. Her yeni dakikada bir ırkçı provokasyon kaydedildi. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İbrahim Anlaşması imzalanması ardından bu provokasyonlarda keskin bir düşüş yaşandı.

Hayfa merkezli ‘Arap Sosyal Medya Geliştirme Merkezi’ tarafından dün yayınlanan “İsrail Sosyal Ağlarında Irkçılık ve Provokasyon Endeksi” adlı çalışma, 2020 yılında Araplara yönelik şiddet içerikli söylemlerde 2019 yılına nazaran artış kaydedildiğine işaret etti. Nitekim 2020 yılında Araplara yönelik şiddet içerikli 574 bin ifade kaydedilirken her 10 gönderiden biri Araplara yönelikti. 2019’da şiddet içerikli 495 bin gönderinin paylaşılması ise, bu provokasyonun sona ermediği, aksine arttığı anlamına geliyor. Konuyla ilgili kapsamlı sayım, Araplarla ilgili her 10 gönderiden birinin ırkçı söylem içerdiğini ortaya çıkardı.

Son parlamento seçimlerinin düzenlendiği 2020 Mart ayında doruk noktasına ulaşan provokasyonun, İsrail ile BAE arasında imzalanan barış anlaşması, sonrasında Bahreyn, Sudan ve Fas ile yapılan anlaşmaların ardından Ağustos ayı itibariyle keskin bir düşüşe geçtiği kaydedildi.

Konuyla ilgili sunulan örnekler arasında, “Burası Yahudi devletidir; Araplara ölüm!”, “Altı Gün Savaşı’nda tüm Filistinlilerin Ürdün ve Suriye’ye sürülmemiş olması bizim için bir kayıptır. Böyle yapılsaydı, 53 yıldır çekilen bu baş ağrısından kurtulmuş olurduk!”, “Her Arap bir sabotajcı değildir; ancak her sabotajcı bir Arap’tır. Knesset’teki tüm Arap üyeler, terör yanlısıdır” gibi ifadeler yer alıyor.

Veriler, koronavirüs salgını nedeniyle Filistinliler ve Araplara yönelik ırkçı söylemde yüzde 21 artış kaydedildiğini; ifadelerden yüzde 29’unun hakaret, yüzde 7’sinin ise provokasyon içerikli olduğunu gösteriyor. Irkçı söylemin en çok kullanıldığı platformlar arasında, geçen yıla kıyasla iki kat artışla yüzde 61 oranında başı Twitter çekiyor. Ardından geçen yıla oranla yüzde 20’lik bir düşüşle yüzde 19 oranında Facebook, yüzde 13 oranında internet üzerindeki yorumlar, yüzde 7 oranı ile ise forumlar geliyor.

İsrail sosyal ağlarındaki provokasyon ve ırkçılık endeksi, 7amleh - Arap Sosyal Medya Geliştirme Merkezi’nin Yifat Grubu’ndan Vigo şirketi ile iş birliği içerisinde gerçekleşiyor.