Yunanistan’ın Mora Yarımadasında 14 Haziran’da meydana gelen tekne kazasından sağ kurtulan göçmenler Yunan Sahil Güvenliği'ni suçladı. Sağ kurtulanlar, “Yunan Sahil Güvenliği yanımıza geldi ve halatlarla bizi çekmeye başladı. Tekne sola yatmaya başladı. Sonra batmaya başladık. Çığlıklar atıyor, hayatta kalmaya çalışıyorduk. Sahil Güvenlik ise etrafımızda dönerek uzaklaştı.” açıklaması yaptı.

82 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, yüzlercesinin de kayıp olduğu kazanın ardından, gözler Yunan Sahil Güvenliğine çevrildi.

YUNANİSTAN İDDİALARI YALANLADI

BBC'nin, küresel gemi takip istihbarat sitesi Marine Traffic'ten alınan izleme verilerine dayanarak öne sürdüğü, teknenin yaklaşık 7 saat denizde hareketsiz beklediğine yönelik iddia, Yunan Sahil Güvenlik tarafından yalanlandı.

Yunan Sahil Güvenlikten yapılan açıklamada da teknenin, yakınlardaki 2 tankerden su ve gıda takviyesi almak için toplamda 4,5 saat durduğu ileri sürülerek, ikmalden sonra teknenin düşük hızla 6 deniz mili daha ilerlediği savunuldu.

ABD, İsrail'in insani hukuku ihlal etmiş olabileceğini "ima" etti ABD, İsrail'in insani hukuku ihlal etmiş olabileceğini "ima" etti

Açıklamada, teknenin Yunan yetkililerce tespit edilmesinin ardından toplam 30 deniz mili yol aldığı ileri sürüldü.

Yunan basınında çıkan, tekneden kurtulan düzensiz göçmenlerin ve teknedeki yakınlarını arayanların açıklamalarına dayandırılan haberlerde ise tekne batmadan önce de teknede su ve gıda sıkıntısı yaşandığı ve bu nedenle bazı göçmenlerin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

BM OLAYIN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

Yunan Sahil Güvenliği kazanın yaşandığı gün teknede sorun olmadığı ve İtalya’ya doğru yoluna devam ettiğini açıkladı. Ancak seyir takip verileri, aksini ortaya koyuyor.

Hareket analizlerine göre, tekne alabora olmadan yedi saat öncesine kadar hareket halinde değildi.

Birleşmiş Milletler (BM) “Bu kaza önlenebilirdi” açıklaması yaparak konunun araştırılmasını istedi.

GÖZALTINA ALINAN 9 KİŞİ TUTUKLANDI

Göçmen teknesi faciasına ilişkin gözaltına alınan 9 zanlının tutuklanmasına karar verildi.

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, şüphelilerin ifade vermeleri ve karar alınması aşamaları 13 saat sürdü.

Kalamata Savcısı ve Sorgu Hakimi, tekneden kurtulan ve "göçmen kaçakçılığı" suçlamasıyla gözaltına alınan 9 zanlının tutuklanmasını kararlaştırdı.

YUNANİSTAN AÇIKLARINDAKİ FACİA

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuş, 82 kişi yaşamını yitirmiş, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirilmişti.

Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu.

Arama kurtarma çalışmaları sürerken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.