1 Ağustos tarihi, İbda Yayınları’nın kuruluşunun 37. yıldönümü; bu vesileyle bize İbda Yayınları’nın tarihinden kısaca bahsedebilir misiniz?
Memnuniyetle... İbda Yayınları, Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu tarafından 1 Ağustos 1984 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Gerçi Salih Mirzabeyoğlu ilk kitabını 1978 yılında GÖLGE Dergisi 2. Yayın Döneminde tefrika ederek, 1979 tarihinde GÖY’den (GÖLGE YAYINLARI) yayınlamıştır.
Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu, bu şekilde on küsur kitabının ilk basımlarını GÖY’den yayımlamıştır.
Bu vesileyle kısaca GÖY’den bahsedebilir misiniz?
Salih Mirzabeyoğlu, Kasım 1975 itibariyle Gölge Dergisi’ni “İnsanımız ve İnancımızın Kavgası” mottosuyla çıkartmaya başlar. İlk Dönemi 11 Sayı, İkinci Dönemi 3 sayı olmak üzere iki dönem ve 14 sayı olarak yayınlanır.
“İnanç İnsana Afyonkeş Uyuşukluğu Değil, Bilmenin Korkusuzluğunu Verir!” mottosunu da Gölge’nin az önce belirttiğimiz mottosuna eklemek gerekir.
Salih Mirzabeyoğlu Bütün Fikrin Gerekliliği isimli eserini Gölge 2. Dönem’de tefrika ettikten sonra bu eseri kitaplaştırmak için GÖLGE YAYINLARI’nı kurmuştur. İlk zamanlarda GÖY’ün açılımı GÖLGE YAYINLARI olarak kullanılmış sonraları bu açılım GÖNÜLDAŞ YAYINLARI’na dönüştürülmüştür.
Bu özet bilgilerden sonra: GÖY-GÖLGE/GÖNÜLDAŞ YAYINLARI’nı İBDA Yayınları’nın habercisi-öncülü sayarsak İBDA YAYINLARI’nın tarihini 1979 tarihine kadar geriye götürebiliriz. Ama sonuç itibariyle İBDA YAYINLARI, resmen ve ismen 1984 yılında Salih Mirzabeyoğlu tarafından tesis edilmiştir.
Gölge ve/ya Gönüldaş Yayınları olarak yayın hayatına devam ederken, neden bu isim ve isimlendirme yapılmıştır?
Üstad Necip Fazıl Kısakürek, “Ben bir GENÇ arıyorum/Gençlikle köprü başı” diyerek arayıp-beklediği “GENÇ”i (Kumandan Salih Mirzabeyoğlu) bulduktan sonra, O’na tez mahiyetinde bir eser hazırlatmış ve hazırlattığı bu eseri Büyük Doğu Yayınları’nda çıkartmak niyetini: “Senin de bizim markamız altında bir eserin olsun!” diyerek Salih Mirzabeyolu’na beyan etmiştir.
Bu hangi kitap ve nereden basıldı?
Önceki sorunun cevabını da bu sorunun cevabıyla birlikte tamamlayalım: Eserin ismi “İstikbâl İslâmındır” alt başlığı ise “Denenmemiş Tek Nizam”… Bu eser İbda Yayınları tarafından yayınlanmış olup İCAZETNAME hüviyet/mahiyetlidir.
Önceki soruya dönersek: Üstad Necip Fazıl, o dönem kendisiyle röportaj yapanlara ve yakınlarına bu durumu; “Güvendiği bir Gence ‘İstikbâl İslâmındır’ isimli etüd hazırlattığını”, Salih Mirzabeyoğlu’nun ismini vererek ifade etmesine ve “Senin de bizim markamız altında bir eserin olsun!” demesine, Üstad yaşarken eserin tamamlanmasına ve kendine sunulması rağmen, Üstad’ın ömrü eserin Büyük Doğu Yayınları’ndan basılmasına vefa etmemiştir.
Niçin İBDA ismi ve neden bu isimlendirme yapılmıştır sorusunun cevabını meraklıları, Salih Mirzabeyoğlu’nun İBDA DİYALEKTİĞİ isimli eserinde, tedai ettirdiği meselelerle birlikte bu eserden okuyabilirler. Kısaca şunu belirtmek isterim ki, bu isim ve isimlendirme rastgele seçilmiş değildir… Bu, içinde bulunulan zaman dilimiyle mutabakatı olan ve Üstad Necip Fazıl Kısakürek tarafından vasiyet/tavsiye edilen bir isim ve isimlendirmedir.
Üstad’ın vefatı sonrasında Salih Mirzabeyoğlu, Musi olarak ve “Vaktin İcabına Denk Gelici” bir yer ve zamanda İBDA YAYINLARI’nı kurmuş ve bahsi geçen eser de dahil olmak üzere, daha önce GÖY’den yayınladıkları eserlerinin yeni basımlarını ve sonrasında yazdığı eserleri bu isim altında yayınlamıştır.
Üstad’ın bu arzusu vefatından sonra niçin yerine getirilmemiştir?
Hüsn-i niyetle olayı ele aldığımızda; Üstad’ın bu arzusundan oğullarının haberdar olmayışını bahane olarak gösterebiliriz. Üstad Necip Fazıl’la Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun görüşmeleri, Üstad’ın evinde gerçekleşmesine rağmen baş başa gerçekleşen görüşmeler olduğunu, Salih Mirazabeyoğlu’nun muhtelif eserlerinden biliyoruz. Üstad’ın ilaç saatlerinde, çay ikramları vakti ve bunun gibi bahanelerle görüşmelerin bölündüğünü yine aynı kaynaklardan öğreniyoruz.
Diğer türlü ele aldığımızda farklı kurgular üretebiliriz ki, bunu düşünmek bile istemem... Çünkü su akıp mecrasını bulmuştur.
Salih Mirzabeyoğlu Külliyatı kaç eserde tamamlanacak?
Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun şimdiye kadar 60 eserini yayınladık. İBDA KÜLLİYATI, hiç yayınlamadığımız eserleri de yayınladığımızda 68 eserden müteşekkil bir Külliyat-Fikriyat olacaktır inşallah...
Yayınlanmayan 8 eser hangileri ve ne zaman yayınlamayı plânlıyorsunuz?
Hiç kitap olarak yayınlanmamış eserlerden altı tanesi (Ölüm Odası)nın ciltleri olup basıldığı zaman (Ölüm Odası) 10 cilt olacaktır. Diğer iki eser ise Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun (Savunmaları/Müdafaaları) ile Haliç Kongre Merkezi’nde verdiği (Konferans)ın kitaplaştırılmış hâlleri olacaktır.
Ölüm Odası’nın en az bir, yetiştirebilirsek iki cildini bu sene bitmeden yayınlamayı düşünüyoruz, inşallah. Diğer iki eser ise önümüzdeki yılın yayın plânında yer alıyor.
Şu an itibariyle yayınlanmış kitapların ne kadarının mevcudu var; hiç yayınlanmamış eserler ve baskısı tükenen kitaplar için yayın programınız nedir?
Bu soru için sizlere teşekkür ederim... Elimizde şu an itibarıyla 40 tane eserimizin baskısı var. Öncelikle baskısı tükenmiş ve daha hiç basılmamış kitaplarımızın en kısa sürede yayınlanması için çalışmalarımız devam etmektedir. 1990 sonrası ve 28 Şubat sonrası operasyonlarda yayınevimize ait arşiv değeri taşıyan belge ve dokümana, birçok kitabın orijinaliyle birlikte el konulmasından ve sonrasında oluşturduğumuz belgelerin de bilgisayar zayiatından kaybolması dolayısıyla birçok kitabın dizgi, tashih, mizanpaj ve yayına hazırlık süreçlerini yeni baştan yapmak zorunda kalışımız baskısı biten kitapların tekrardan basımında elimizi yavaşlatıyor. İnşallah, yakında bunları aşarak sistemi yeniden oturttuğumuzda bu tür problemler ve tekrar baskılarda beklemek ve kıymetli gönüldaşlarımızı ve okurlarımızı bekletmek durumunda kalmayacağız. Bu süreci tamamlarken bile baskısı biten kitapları şimdiden basmaya başladık ve imkânımız elverdiğince de en kısa sürede Salih İBDA KÜLLİYATI’nı tamamlayacağız. İnşallah böyle olacak…
En son hangi eserlerin yeni baskılarını yaptınız ve önümüzdeki günlerde hangi eserlerin basılmasını plânlıyorsunuz?
Bildiğiniz gibi bir cilt kitapları tek tip kapak tarzına geçerek basmaya başladık: Hukuk Edebiyatı, Anafor, Gölgeler Üç Işık. En son Kurban Bayramı öncesinde ise Münşeat’ın 3. Basımını gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde ise İslama Muhatap Anlayış’ın 4.Baskısı yapılacak. Bu seneki yayın programımızda ise; İşkence, Tarihten Bir Yaprak, Berzah.. kitapları, Allah’tan bir mani olmazsa basmayı plânladığımız kitaplarımız.
Salih Mirzabeyoğlu’nun eserlerini okumak isteyenler, bu kitapları nereden temin edebilirler?
Başta Yayınevimize İBDA YAYINLARI’na yâni GÖLGE KİTABEVİ’ne gelerek, telefon ederek veya sosyal medyadan iletişime geçerek kitaplarımıza uygun şartlarda ulaşabilirler. Ayrıca İstanbul, Ankara, Gaziantep gibi illerde bulunan kitapçılarda kitaplarımıza ulaşabilirler. Bunun yanı sıra Kitapyurdu, Kökler Kitabevi ve Nadir Kitap gibi “online” alışveriş sitelerinden de kitaplarımızı temin edebilirler.
Nadir Kitap’ta kitapları temin etmek için hangi satıcıların sayfalarını ziyaret etmeleri gerekmekte?
Nadir Kitap sitesinde bildiğiniz gibi birçok satıcı bulunmaktadır. Bunların bazısında Kitaplarımızın birkaç tanesini bulmaları mümkün. Lakin Nadir Kitap’taki (Kitap Gemisi) isimli satıcıda baskısı olan kitaplarımızın hepsini bulmak mümkündür.
Bu vesileyle İbda Yayınları’nın adresini okurlarımıza iletebilir miyiz?
Memnuniyetle... Açık adresimiz aynen: Ali Kuşçu Mahallesi, Büyük Karaman Caddesi, (GÖLGE Kitabevi), No: 4/A , Fatih-İstanbul. İrtibat numaramız ise: 0212- 511 00 65.
İbda Yayınları’nın kuruluşunun 37. sene-i devriyesi vesilesiyle başka söylemek istedikleriniz?..
Kuruluşumuzun sene-i devriyesinde; dualarının, rüyâlarının-fikriyatının gerçekleşmesi ümit ve temennisiyle, Mütefekkir Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’na Cenab-ı Allah’tan rahmet ve mağfiret dileriz…
Amin… Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Bu vesileyle Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun kıymetli okurlarına ve takipçilerine ulaşma ve ulaştırma fırsatı verdiğiniz için, ben teşekkür ederim. Allah’a emanet.